Απόψεις|07.04.2019 14:21

Τραµπ κατά Ερντογάν µε απρόβλεπτες επιπτώσεις

Έθνος Γνώμη

Οι δημοτικές εκλογέςτης Τουρκίας αύξησαν µεν το ποσοστό του κυβερνητικού συνασπισµού, αλλά η ήττα του Ερντογάν στα µεγαλύτερα αστικά κέντρα της χώρας του τον πόνεσε πολύ. Αναµενόµενο. Μεγάλη σε µέγεθος χώρα, µεγάλα βάσανα, µεγάλες εντάσεις. Και τώρα προσπαθεί να «παίξει» πολιτικά ανάµεσα σε ΗΠΑ και Ρωσία, ώστε να θεωρηθεί ηγέτης παγκόσµιου βεληνεκούς.

Ωστόσο, ένας γενικόλογος αποθαρρυντικός σκεπτικισµός του αντιπροέδρου των ΗΠΑ, εκφρασµένος δηµοσίως, δηµιούργησε κλίµα παγώµατος της παραγγελίας των F-35 που «τρέχει» και αντιµέτρων, αν δεν ακυρωθεί η αγορά από τη Ρωσία των S-400. Και η πυρκαγιά που άναψε δεν έσβησε, ούτε καταλάγιασε µετά τη συνάντηση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών µε τον οµόλογό του υπουργό της παραγωγού χώρας.

Αν ο Ερντογάν τραβήξει το σκοινί και ανακοινώσει αύριο από τη Μόσχα την αγορά των S-400, προφανώς οι ΗΠΑ θα κηρύξουν οικονοµικό πόλεµο κατά της Τουρκίας, µε κυρώσεις, απαγορεύσεις κ.ά. Παρόµοιο ή σφοδρότερο από αυτόν που οδήγησε στην απελευθέρωση του πάστορα Μπράνσον.

Μακροπρόθεσμα, µια αποχώρηση της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ, έστω και ως αιωρούµενος υπαινιγµός, οδηγεί σε ξενύχτια διαβουλεύσεων εχθρούς και φίλους αυτής της σχέσης. Και µόνη η διαπίστωση πως φτάσαµε σε ρητορικές ακρότητες, είναι αρκετός λόγος ανησυχίας για την Ανατολική Μεσόγειο. Πάντως αν υπάρξει κάποια λύση, πολλά κράτη θα αισθανθούν ανακούφιση, ό,τι κι αν σηµαίνει αυτό. Η διατάραξη των ισορροπιών θα φέρει κρίση µέχρι να βρεθεί το νέο σηµείο γεωπολιτικής ευστάθειας.

Ρετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΝτόναλντ Τραμπ