Απόψεις|07.04.2019 15:01

Σαρικοφόροι

Ευάγγελος Χεκίμογλου

Έπειτα από γεώτρηση µικρού βάθους, που πραγµατοποιήθηκε στα Αλώνια Πιερίας για άντληση νερού, εκλύθηκε φυσικό αέριο. Η είδηση, που προβλήθηκε στην εκποµπή του Γ. Παπαδάκη, περιλαµβάνει πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία: Οτι και σε άλλα σηµεία της περιοχής όπου έγιναν γεωτρήσεις βγήκε από τη γη αέριο, ότι σε µια περίπτωση το νερό της γεώτρησης περιέχει τόσο πολύ αέριο ώστε µε µια σπίθα µετατρέπεται σε υγρό πυρ και, τέλος, ότι το φαινόµενο διαρκεί επί είκοσι χρόνια, χωρίς κανένας φορέας να ερευνήσει το θέµα, κατά τη δήλωση του τοπικού κοινοτάρχη.

Η περιοχή όπου εντοπίστηκε το αέριο κατοικήθηκε για πρώτη φορά από Πόντιους πρόσφυγες, µεταξύ των οποίων και ο περίφηµος Κισά Μπατζάκ, οπλαρχηγός του απελευθερωτικού αγώνα στον Πόντο αλλά και επικεφαλής αντι-ΕΑΜικού σώµατος στη διάρκεια της Κατοχής. Τώρα η περιοχή θα γίνει γνωστή για το φυσικό της αέριο και όχι απλώς για τις πολεµικές αρετές των κατοίκων της, που µπορεί να είναι εµίρηδες και να µην το γνωρίζουν.

Το βέβαιον είναι ότι η προεκλογική µάχη στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα διεξαχθεί µε κελεµπίες και σαρίκια. Εύχοµαι µόνο να µην εµφανιστεί ο Ρετζέπ Ερντογάν µε κανέναν οθωµανικό τίτλο και ζητήσει το αέριο για λογαριασµό του. ∆ιότι η τουρκική οικονοµία χωλαίνει και η πείρα µάς λέει να προσέχουµε τους σαρικοφόρους που µένουν ταπί.

Στην ταινία του Ορέστη Λάσκου «Ο εµίρης και ο κακοµοίρης», στη διάρκεια των διακοπών του στο «Μον Παρνές» ο εµίρης (Μίµης Φωτόπουλος) εκθρονίζεται και -επειδή τα «έτρωγε ούλα» (έµµεση αναφορά στον Μακρυγιάννη)-, µένει ταπί. «Και πώς θα πληρώσουµε το ξενοδοχείο;» αναρωτιέται. «Μη στενοχωριέσαι» τον παρηγορεί ο βεζίρης, «έως τώρα ξέρανε τι θα πει φέσι, τώρα θα µάθουνε τι θα πει και σαρίκι». Τόσα χρόνια βάζουµε «σαρίκια» στον µισό πλανήτη. ∆εν πάει κανείς να ρίξει µια µατιά, µήπως µπορέσουµε να ξεπληρώσουµε το κατιτίς µε το αέριο της Πιερίας

φυσικό αέριο