Απόψεις|08.04.2019 14:08

Καλά που βγήκε ο Στέφανος Μάνος να τα πει...

Γεράσιμος Λιβιτσάνος

Και αφού οι παραδοσιακοί νεοφιλελεύθεροι στο εσωτερικό της Νέας ∆ηµοκρατίας «κάνουν την πάπια», ανέλαβε η παλιά γενιά: Ο Στέφανος Μάνος.

Ο υπουργός Οικονοµίας και Οικονοµικών (και ό,τι άλλο θέλετε) του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη δεν είναι τυχαίος. Μπορεί να έφτιαξε τη ∆ράση και να αυτονοµήθηκε από τη ΝΔ, αλλά χαίρει εκτιµήσεως. Το βλέπει κανείς ξεκάθαρα, άλλωστε, από το πόσο συχνά φιλοξενούνται οι προσεγγίσεις του στους φίλιους ιστότοπους της ηγετικής οµάδας της Νέας ∆ηµοκρατίας. Φαίνεται ότι πολλοί ακόµη εκτιµούν τις µνηµειώδεις κόντρες του µε τους συνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ.

Αλλά και τις ιδέες του, αφού ήταν από τους πρώτους που µίλησε για «κρυφά ελλείµµατα», για συντεχνίες στον κρατικό µηχανισµό, για ιδιωτικοποίηση των ΔΕΚΟ. Κυρίως όµως για µείωση των υπαλλήλων του ∆ηµοσίου. Γι’ αυτά, και αρκετά ακόµη, έχει ένα ξεχωριστό µέρος στη σκέψη και την καρδιά όσων δηλώνουν «φιλελεύθεροι». Πιστεύω ότι ένα µεγάλο µέρος του στελεχικού δυναµικού της Νέας Δηµοκρατίας χαίρεται να τον ακούει «να τα λέει». Ακόµη και όταν «τα χώνει» στον πρόεδρο της Νέας ∆ηµοκρατίας. Αυτό δηλαδή που έκανε στην τελευταία του συνέντευξη.

Τόνισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να φύγει... χθες. Αλλά και ότι υπάρχει κάτι που δεν του αρέσει καθόλου στον προεκλογικό λόγο του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ποιο είναι αυτό; Μα ότι δεν µιλά ευθέως για απολύσεις στο Δηµόσιο. Το µεγάλο απωθηµένο του Στέφανου Μάνου. Οι προτάσεις της Ν∆ για εξορθολογισµό στη λειτουργία του ∆ηµοσίου, οι πλάγιες κουβέντες για υποχρεωτική αξιολόγηση ακόµη και µε συνταγµατική κατοχύρωση, οι αναφορές σε µείωση κόστους µοιάζουν υπεκφυγές στα αυτιά του Στέφανου Μάνου. Θέλει να το ακούσει καθαρά και ξάστερα.

Μιληµένα και ξηγηµένα: Απολύσεις. ∆εν πιστεύω, φυσικά, η Νέα ∆ηµοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης να του κάνουν τη χάρη. Θα αποτελούσε προεκλογικό χαρακίρι κάτι τέτοιο. Από την άλλη, όµως, συνεντεύξεις αυτού του είδους κάνουν την τάση των «φιλελεύθερων» της αξιωµατικής αντιπολίτευσης να «παίρνει τα πάνω της». Αρκετά έχουν υποφέρει από την υποχρεωτική σιωπή. Ακούν από τη µία τους «καραµανλικούς» να µιλούν για ανοίγµατα προς το Κέντρο. Από την άλλη τους προερχόµενους από τον ΛΑΟΣ και τους «σκληρούς» σαµαρικούς να βάζουν τις ατζέντες τους. Τις χάρηκαν πιστεύω αυτές τις δηλώσεις του Στέφανου Μάνου.

Νέα ΔημοκρατίαΣτέφανος Μάνος