Απόψεις|08.04.2019 14:43

Προοδευτική Συμμαχία: Η «αλλαγή» ως µια νέα πολιτική έκφραση

Βούλα Κεχαγιά

Ο λόγος, προφανής. Ο Αλέξης Τσίπρας επιδιώκει να εκφράσει πολιτικά την προοδευτική παράταξη και να συνδέσει την «Αλλαγή» του ’81 µε την «αλλαγή» του 2015, «παντρεύοντάς» τες στο 2019 ως µια νέα πολιτική έκφραση. Για τον ίδιο ακριβώς λόγο το κόκκινο και το πράσινο ως χρώµατα και ως «έννοιες» αναµείχθηκαν εκπέµποντας τον δικό τους συµβολισµό για τη στόχευση της Προοδευτικής Συµµαχίας.

Οµως το πρώτο τεστ του σχήµατος ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συµµαχία δεν είναι αποκλειστικά µια απόπειρα ένωσης των δυνάµεων της Αριστεράς, της Οικολογίας, της Κεντροαριστεράς και της Σοσιαλδηµοκρατίας. Ακόµη και αν δεν έγινε σκόπιµα ο νέος προοδευτικός πόλος, προκάλεσε και την επανένωση δυνάµεων. Των δυνάµεων του παλιού Συνασπισµού που αποτέλεσε, ως γνωστόν, τον κορµό του σηµερινού ΣΥΡΙΖΑ. Η επιστροφή της ∆ΗΜΑΡ στις ρίζες της το πιστοποιεί. Ηταν τον Ιούνιο του 2010 όταν ένα µεγάλο κοµµάτι της ανανεωτικής πτέρυγας της Κουµουνδούρου αποσχίστηκε από τον Συνασπισµό, διαφωνώντας µε τις επιρροές που ασκούσαν οι τότε συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ στη φυσιογνωµία του κόµµατός τους. Υπό τον Φώτη Κουβέλη, λίγες ηµέρες αργότερα, ιδρύθηκε η ∆ηµοκρατική Αριστερά. Η πορεία της ∆ΗΜΑΡ είναι γνωστή. Τα µεγάλα προβλήµατα ξεκίνησαν µε την αποχώρησή της από την τρικοµµατική και κορυφώθηκαν στις ευρωεκλογές του Μαΐου του 2014. Ο Φώτης Κουβέλης παραιτήθηκε από πρόεδρος, συγκρότησε δική του πολιτική κίνηση και οι εναποµείναντες δηµιούργησαν συµµαχία µε το ΠΑΣΟΚ. Ηταν και ο πρώτος που δήλωσε δηµοσίως την υποστήριξή του στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, µέλος της οποίας έγινε τον Μάρτιο του 2018. Οι εξελίξεις τα έφεραν έτσι ώστε οι παλιοί του σύντροφοι, υπό τον Θεοχαρόπουλο, να τον ακολουθήσουν στον δρόµο της µεγάλης επιστροφής τον Απρίλιο του 2019, µόλις δύο µήνες µετά την αποχώρησή τους από το ΚΙΝΑΛ.

Είναι όµως και ο Νίκος Μπίστης της «Γέφυρας» ένα από τα πρόσωπα που επανασυνδέονται µε την Κουµουνδούρου έπειτα από περίπου µία 20ετία. Ο πρώην υφυπουργός της διακυβέρνησης Σηµίτη αποχώρησε από τον ΣΥΝ γύρω στο 2000, για να συγκροτήσει αργότερα την περίφηµη Ανανεωτική Εκσυγχρονιστική Κίνηση της Αριστεράς. Η ΑΕΚΑ ήταν ο δίαυλος συµπόρευσης µε τους εκσυγχρονιστές. Αργότερα στάθµευσε στη ∆ΗΜΑΡ απ’ όπου αποχώρησε και έπειτα βρέθηκε στους «58», τον δίαυλο συνύπαρξης µε το ΠΑΣΟΚ. Η Συµφωνία των Πρεσπών τον οδήγησε και πάλι στις όχθες της Κουµουνδούρου

ΣΥΡΙΖΑΠροοδευτική Συμμαχία