Απόψεις|08.04.2019 22:49

Καλά, η Ζωή Κωνσταντοπούλου δεν ήξερε τον Αλέξη Τσίπρα;

Σπύρος Σεραφείμ

Είναι γνωστό πως η Ζωή Κωνσταντοπούλου «πυροβολεί» τον Αλέξη Τσίπρα, ακόμα κι αν εκείνος πει, απλώς, «καλημέρα». Τώρα, δεν άφησε ασχολίαστα τα όσα έγιναν το Σάββατο στο Γαλάτσι, στην εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ για νέα Προοδευτική Συμμαχία.

Η πρώην πρόεδρος της Βουλής σχολίασε με «φαρμακερό» τρόπο το έντονο… άρωμα ΠΑΣΟΚ της εκδήλωσης, αλλά και την αναφορά του Αλέξη Τσίπρα σε «νέα πράσινη σημαία». Η κυρία Κωνσταντοπούλου δημοσίευσε στο Twitter το απόσπασμα από την ομιλία του πρωθυπουργού στο οποίο ανέφερε: «Να πω κάτι σε όλους εσάς που βρίσκεστε σήμερα σε αυτό το στάδιο, πολλοί από εσάς κρατώντας κόκκινες σημαίες και κάποιοι από εσάς που για πολλά χρόνια κρατήσατε πράσινες σημαίες. Τώρα θέλω να σας πω ότι όλοι μαζί πρέπει να κρατήσουμε μια νέα πράσινη σημαία, αλλά αυτή η νέα πράσινη σημαία είναι η σημαία της πράσινης αριστεράς».

«Από τιποτένιος πολιτικός της σφαλιάρας, σε τιποτένιο άνθρωπο. Τελικά, σε λυπάμαι», ήταν το σχόλιο της κυρίας Κωνσταντοπούλου για αυτό το απόσπασμα. Ιδιαίτερη σημασία όμως είχαν και τα tags που έβαλε η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας, γράφοντας μεταξύ άλλων «πράσινη αριστερά, Τζουμάκας, Ραγκούσης, φέρτε και τον Ακη, η άλλη καραμανλικιά, ήρθε το νέο, #εμείς_κοιτάμε_μπροστά».

T

Δικαιούται η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας να εκφέρει τέτοιες… βαριές κουβέντες; Φυσικά, εάν αυτή είναι η άποψή της και τη θέτει δημόσια, ακόμα κι αν υπάρχουν βαρύτατοι χαρακτηρισμοί – για όλα κρίνεται κάποιος στη δημόσια, πολιτική σφαίρα. Ακριβώς, όμως, αυτοί οι χαρακτηρισμοί είναι το θέμα. Όχι για τη χαμένη πολιτική ευγένεια, η οποία αφορά στο σύνολο της ελληνικής πολιτικής σκηνής, αλλά για την ουσία των λόγων τής κυρίας Κωνσταντοπούλου.

Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με την ίδια, ήταν τιποτένιος πολιτικός της σφαλιάρας και, τελικά, μεταλλάχθηκε σε τιποτένιο άνθρωπο; Πότε ακριβώς συνέβη αυτό; Όταν η Ζωή Κωνσταντοπούλου αποτέλεσε παρελθόν για τον ΣΥΡΙΖΑ; Δηλαδή, πριν από αυτό, ο Αλέξης Τσίπρας δεν είχε δώσει κανένα παρόμοιο δείγμα στην κυρία Κωνσταντοπούλου; Δεν είχε αντιληφθεί τίποτα σχετικό η ίδια; Με άλλα λόγια, ο Αλέξης Τσίπρας ήταν ένας πολιτικός τιτάνας και άξαφνα μετετράπη σε έναν ολίγιστο της πολιτικής; Η πρώην Πρόεδρος της Βουλής δεν είχε αντιληφθεί κάποιον σχετικό οιωνό πολιτικής ανημποριάς όταν τον συναντούσε καθημερινά και συνεργαζόταν μαζί του;

Οι πολιτικοί κρίνονται από αυτά που αφήνουν ως παρακαταθήκη στη χώρα που κυβερνούν, από το έργο τους. Πιο συχνά δε, κρίνονται από τις επιλογές τους. Και η Ζωή Κωνσταντοπούλου επέλεξε τον νυν πρωθυπουργό για να συστρατευθεί πολιτικά και πόνταρε στον Αλέξη Τσίπρα. Ουδείς αθώος του αίματος, με άλλα λόγια, ας μην έχει κανείς πολιτικές αυταπάτες. Απλώς, γίνεται ακόμη πιο ζοφερό όταν αναφερόμαστε σε δύο πρώην συντρόφους στο ίδιο κόμμα, στο ίδιο κυβερνητικό σχήμα. Και, τελικά, μήπως πρέπει να ανησυχούμε για το πολιτικό κριτήριο και αισθητήριο της επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας;

Ζωή ΚωνσταντοπούλουΑλέξης Τσίπρας