Απόψεις|10.04.2019 13:22

«Φρένο» στις εταιρείες-ζόµπι µε φρέσκο χρήµα

Γιώργος Μανέττας

Με άλλα λόγια, χωρίς χρήµατα τίποτα δεν γίνεται. Η αρχαία ρήση φαντάζει σήµερα πιο επίκαιρη από ποτέ. Η έλλειψη ρευστότητας ήταν και παραµένει το µεγαλύτερο πρόβληµα για την πλειονότητα των επιχειρήσεων στη χώρα. Ενδεικτικό της προβληµατικής κατάστασης που έχει δηµιουργηθεί είναι η πρόσφατη αναφορά στελέχους πολυεθνικής µε τεράστια εµπειρία στον χώρο της ασφάλισης πιστώσεων, ο οποίος αποκάλυψε πως 1 στους 4 πελάτες τους στην Ελλάδα χρησιµοποιεί την ασφάλιση πιστώσεων για να αντλήσει κεφάλαιο κίνησης!

Οπως εξήγησε από το βήµα διεθνούς συνεδρίου για τις εξαγωγές, η επιχείρηση πουλάει τις ασφαλισµένες απαιτήσεις από τους ξένους συνεργάτες της σε χρηµατοπιστωτικά ιδρύµατα ή σε οίκους factoring ή και σε funds στην Ελλάδα και στο εξωτερικό µε κάποιο discount, αποκτώντας έτσι την πολύτιµη ρευστότητα που χρειάζεται για να προωθήσει τα προϊόντα της. Και αυτό µε ανταγωνιστικό επιτόκιο και χαµηλό κόστος, γιατί οι απαιτήσεις της είναι πλήρως εξασφαλισµένες και δεν πρόκειται να χαθούν.

Με άλλα λόγια, η ασφάλιση πιστώσεων χρησιµοποιείται κατά κόρον από τις εξαγωγικές επιχειρήσεις ως εναλλακτική πηγή χρηµατοδότησης! Είναι προφανές ότι αυτό δεν µπορεί να συνεχίζεται επί µακρόν. Πρόκειται για µια λανθάνουσα κατάσταση και πρέπει να σταµατήσει. Η επιστροφή στην κανονικότητα και σε βιώσιµους ρυθµούς ανάπτυξης, εκτιµούν παράγοντες της αγοράς, θα λύσει το πρόβληµα και θα ανοίξει τον δρόµο για την αποκατάσταση της ρευστότητας στην πραγµατική οικονοµία.

Οι ελληνικές επιχειρήσεις και ειδικά οι εξαγωγικές έχουν ανάγκη από φθηνή και εύκολη χρηµατοδότηση, η οποία θα τους επιτρέψει να ανοίξουν τον βηµατισµό τους. Και, γιατί όχι, να καλύψουν το χαµένο έδαφος. Τα χρηµατοπιστωτικά ιδρύµατα, όπως αναφέρουν, κάνουν ό,τι µπορούν δεδοµένων των συνθηκών, όµως δεν µπορούν να διοχετεύουν χωρίς έλεγχο χρηµατοδότηση στην αγορά. Η χωρίς φειδώ παροχή ρευστότητας που υπήρχε στο παρελθόν έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί. Γι’ αυτό και επείγει να υπάρξει ειδική µέριµνα για την τόνωση της ρευστότητας στην αγορά. Με άλλα λόγια, πρέπει να πέσει άµεσα και άλλο φρέσκο χρήµα για να πάρει µπροστά η οικονοµία και να σταµατήσουν να δηµιουργούνται νέες επιχειρήσεις-ζόµπι...

ελληνική οικονομίατράπεζες