Απόψεις|10.04.2019 13:27

Θα έρθουν οι ξένες επενδύσεις... αν τις θέλουµε

Μάκης Αποστόλου

Κοινή είναι η διαπίστωση στους επιχειρηµατικούς κύκλους ότι έχουν σηµειωθεί βήµατα προόδου στην ελληνική οικονοµία τα τελευταία χρόνια. Η επιστροφή σε θετικούς ρυθµούς ανάπτυξης σε συνδυασµό µε την (τυπική έστω) έξοδο της χώρας µας από τα µνηµόνια έχουν αλλάξει προς το καλύτερο την εικόνα της οικονοµίας µας, εξέλιξη η οποία αποτυπώνεται και στην πορεία των ελληνικών οµολόγων, όπου εν πολλοίς αποτυπώνεται η εµπιστοσύνη των ξένων.

Ωστόσο, η κάλυψη του ΑΕΠ που έχασε η χώρα µας στα χρόνια της ύφεσης µόνο εύκολη υπόθεση δεν είναι, καθώς θα απαιτηθούν πολύς χρόνος και πολύ µεγάλη αύξηση σε επενδύσεις και εξαγωγές. Ειδικότερα σε ό,τι αφορά στις επενδύσεις, αρκεί να σκεφτούµε ότι στο πικ του 2007 ανέρχονταν σε 60,5 δισ. ευρώ ή αλλιώς στο 26% του ΑΕΠ, ενώ σήµερα βρίσκονται στο 1/3 καλύπτοντας µόλις το 13% του ΑΕΠ. Μάλιστα η χώρα µας απέχει πολύ από τον µέσο ευρωπαϊκό όρο, ο οποίος ξεπερνάει το 20% επί του ΑΕΠ.

Ο καθηγητής του Οικονοµικού Πανεπιστηµίου Αθηνών και γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ, Νίκος Βέττας, εκτιµά ότι αυτό το επενδυτικό κενό δεν µπορεί, υπό τις σηµερινές συνθήκες, να καλυφθεί, για τρεις βασικούς λόγους. Ο πρώτος είναι ότι δεν έχει δροµολογηθεί ουσιαστικός µετασχηµατισµός του αναπτυξιακού πλάνου της χώρας, αφού οι βασικοί πυλώνες -κατασκευές και ακίνητα- οι οποίοι στήριξαν τις επενδύσεις προ κρίσης, δεν µπορούν να προσελκύσουν πια ανάλογο ενδιαφέρον.

Τα αποθέµατα κατοικιών είναι τόσο µεγάλα, τα οποία δεν δικαιολογούν κάποια οικοδοµική «έκρηξη», ενώ και στο επίπεδο των κατασκευών πολλά µεγάλα έργα έχουν ολοκληρωθεί. Ο δεύτερος λόγος δεν είναι άλλος από την έλλειψη χρηµατοδότησης. Αποτέλεσµα των µνηµονίων είναι ότι η χώρα µας θα πληρώνει για χρόνια ένα «πέναλτι» για κάθε ευρώ που θα δανείζεται από τις αγορές, δηλαδή το κόστος κεφαλαίου θα παραµείνει υψηλότερο σε σχέση µε τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Ο τρίτος λόγος έχει σχέση µε την εσωτερική ζήτηση, η οποία αναµένεται ότι και τα επόµενα 10-15 χρόνια θα συνεχίσει να κινείται σε χαµηλά επίπεδα, λόγω της συρρίκνωσης των εισοδηµάτων των περισσότερων νοικοκυριών. Για την προσέλκυση των ξένων επενδύσεων θα απαιτηθούν µεταξύ άλλων ένα απλό, σαφές και κυρίως σταθερό για πολλά χρόνια φορολογικό σύστηµα, αλλά και συνέχεια στις βασικές κατευθύνσεις του εθνικού αναπτυξιακού σχεδίου, ανεξάρτητα από την εκάστοτε κυβέρνηση που βρίσκεται στην εξουσία. Το κυριότερο όµως, σύµφωνα µε τον κ. Βέττα, είναι να αποδείξουµε ότι όλοι µας θέλουµε πραγµατικά τις επενδύσεις στην Ελλάδα. Και το πολιτικό σύστηµα. Και η κρατική δοµή. Και οι επιχειρήσεις που φοβούνται τον ανταγωνισµό. Και οι εργαζόµενοι...

επενδύσεις