Απόψεις|10.04.2019 15:04

Άποψη: Περί της υποθέσεως Novartis

Πάνος Θεοδωρίδης

Γνώρισα ανθρώπους που δούλευαν σε αυτόν τον χώρο ήδη από τη δεκαετία του ’60. Και δεν θέλω να αναφέρω διεισδύσεις άλλων συµφερόντων σε κλάδους άλλων επαγγελµάτων, στον ιδιωτικό και δηµόσιο τοµέα. Ποιο ήταν το ιδιαίτερο; Η ενδεχόµενη ανάµειξη πολιτικών προσώπων στην υπόθεση. Η κατάσταση στον χώρο της Υγείας ήταν ανοιχτή σε τέτοιες υποψίες.

Υπό κανονικές συνθήκες, η δικαστική έρευνα έπρεπε να επιπέσει αµείλικτη και ταχύτατη στο ζήτηµα αυτό. Αλλά πολλές διαρροές (πριν από δύο χρόνια δεν άκουγες και τίποτε άλλο από «καλά πληροφορηµένες πηγές») οδήγησαν σε ένα παράξενο αφήγηµα. Από την υπερατλαντική σύµµαχο, υπήρχε έρευνα του FBI για το ζήτηµα, και κάθε τόσο υπήρχαν «νέα στοιχεία». Προστατευόµενοι µάρτυρες, δηλώσεις πιθανών ενεχοµένων, δηµόσιες απειλές και αναλύσεις για τις δικανικές διαδικασίες, επιτροπή της Βουλής (της οποίας τις συνεδριάσεις παρακολούθησα µε ευλάβεια) και άλλα πολλά. Η ∆ικαιοσύνη εκ των πραγµάτων έγινε προσεκτική και σχετικά αργή.

Ενα γνώρισµα είχε αυτή η υπόθεση: πολιτικοποιήθηκε βαρύτατα εξαρχής. Κάτι που δεν συνέβη µε παλαιότερες υποθέσεις που τάραξαν την κοινή γνώµη, ακόµη και όταν ο πολιτικός διάλογος ήταν οξύς. Και βέβαια, η Novartis µπλέχτηκε µε οµόλογα, αλλά όχι συµβατά µεταξύ τους ζητήµατα, υπό τον γενικό τίτλο «Σκάνδαλα στην Υγεία». Ερυθρός Σταυρός, διορισµοί, τιµολογήσεις και µύρια όσα. Και όταν δροµολογήθηκε έρευνα της Δικαιοσύνης, οι φωνές των θιγοµένων προοιωνίζονταν µελλοντικές δίκες που τελειωµό δεν θα είχαν.

Οσο και αν απλώθηκε και µοιράστηκε µε δόσεις αυτό το θέµα, ο στόχος µετακινήθηκε κάπως και δεν είναι ορατή η κατάληξή του. Η Novartis πλέον λειτουργεί ως µια µείξη µεταξύ καταγγελτικής ταχύπλοης τακτικής και των ρυθµών της ∆ικαιοσύνης. Και βέβαια, δεν υπάρχει κάποιος αποδεικτικός σκελετός – ενδεχοµένως βάσιµες ενδείξεις. Φυσικά, οι διαδόσεις δίνουν και παίρνουν, όπως υποσχέσεις ή ελπίδες πως το θέµα είναι «δεµένο» και «αναµένονται εξελίξεις». Μπορεί και να είναι έτσι. Αλλά για την ώρα ένας πολιτικός φαίνεται και άλλοι πέντε περιµένουν. Περιµένουµε και εµείς λοιπόν.

Novartis