Απόψεις|12.04.2019 13:53

Η µικρόνοια των ακροδεξιών λαθρανθρώπων

Newsroom

Το βασικό πρόβληµα, κυρίως, στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες είναι η υπογεννητικότητα και ό,τι αυτή συνεπάγεται για το µέλλον των χωρών αυτών, των κοινωνιών τους και των οικονοµιών τους.

Οµως η γενικότερη εικόνα, των ανθρώπινων κοινωνιών και της αλληλεπίδρασής τους µε το περιβάλλον, είναι εντελώς διαφορετική. Εχουν περάσει περίπου 70 χρόνια από την τελευταία µαζική εξόντωση ανθρώπων για την υπέρβαση των πολιτικών και οικονοµικών αδιεξόδων της εποχής πριν από τον Β’ Παγκόσµιο Πόλεµο. Παρά το γεγονός ότι την περίοδο 1940-1945 σκοτώθηκαν ή εκτελέστηκαν το µέγιστο 85 εκατοµµύρια άνθρωποι, οι απώλειες αυτές δεν επηρέασαν αρνητικά την αυξητική τάση του παγκόσµιου πληθυσµού.

Σε πολλές από τις χώρες που σηµειώθηκαν σφοδρές µάχες ή που υπήρξε αντίσταση στους κατακτητές, όπως επί παραδείγµατι στην ΕΣΣ∆, στην Ελλάδα, στη Γιουγκοσλαβία, στη Γερµανία, αλλά και αλλού, ο Β’ Παγκόσµιος Πόλεµος έφερε ποσοτικές και ποιοτικές αλλαγές. Στην Ελλάδα, είναι γνωστό ότι χωριά ολόκληρα ερήµωσαν, ενώ στα χρόνια του εµφυλίου ο πληθυσµός των αστικών κέντρων γιγαντώθηκε µε «προγραµµατισµένες» ή απεγνωσµένες µετακινήσεις εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων προς αυτά.

Τότε στη Γη ζούσαν περίπου 2,3 δισεκατοµµύρια άνθρωποι, σήµερα αναπνέουµε τον ίδιο (σαφέστατα χειρότερο ποιοτικά απ’ ό,τι 70 χρόνια πριν) αέρα µε άλλους 7,6 δισεκατοµµύρια ανθρώπους. Οι αλλαγές όµως που επέφερε ο πόλεµος δεν αντιστράφηκαν – ίσα ίσα η αστυφιλία το δεύτερο µισό του 20ού αιώνα ενισχύθηκε και συνεχίζεται µέχρι και σήµερα. Την ίδια ώρα, τόσο η ραγδαία αύξηση του πληθυσµού εν γένει όσο και η «αστικοποίηση» όλο και µεγαλύτερων κοµµατιών του πληθυσµού έχουν δηµιουργήσει µια επιδεινούµενη αύξηση των ανισοτήτων εντός των ανθρώπινων κοινωνιών και έχουν αφήσει το αποτύπωµά τους στο περιβάλλον και στον πλανήτη.

Οι αλλαγές στο κλίµα, οι συγκρούσεις αλλά και η αύξηση των ανισοτήτων αποτελούν εκ νέου παράγοντες µαζικής µετακίνησης πληθυσµών. Σε αυτό το πλαίσιο, είναι τουλάχιστον αστείο -και µάλιστα κάπως κακόγουστο- να παίζει κανείς το χαρτί του ρατσισµού και του εθνικισµού. Το πρόβληµα είναι πολύ µεγαλύτερο και σαφέστατα πιο σύνθετο από το απλουστευτικό συνθηµατολογικό περιεχόµενο των αντιµεταναστευτικών κορωνών του Σαλβίνι και του Τραµπ, αλλά και των µικρόνοων χειροκροτητών τους που γράφουν για «λαθροεποίκους» και «λαθροµετανάστες» σε µέσα ενηµέρωσης που θέλουν να λέγονται σοβαρά.

πρόσφυγεςμετανάστες