Απόψεις|12.04.2019 13:57

Κοινοβουλευτικός έλεγχος µε χρονοκαθυστέρηση

Κατερίνα Τζαβάρα

Oι σοβαρές καθυστερήσεις και το µικρό περιθώριο να είναι πράγµατι αποδοτική η άσκηση κοινοβουλευτικού ελέγχου από τα µέσα που προβλέπει ο Κανονισµός της Βουλής φέρνει συχνά-πυκνά γκρίνιες στην Ολοµέλεια από βουλευτές που παραπονιούνται ότι οι ερωτήσεις τους απαντώνται µε τέτοια καθυστέρηση, ώστε να εξαλείφεται ο κρίσιµος χρόνος και η συζήτηση να γίνεται εν κενώ.

Μόλις την περασµένη ∆ευτέρα συζητήθηκε η επίκαιρη ερώτηση του ανεξάρτητου βουλευτή Παναγούλη, ο οποίος διαµαρτυρήθηκε έντονα, αφού αυτή αφορούσε τη δράση των ΜΑΤ και τη χρήση χηµικών «στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία στο Σύνταγµα». Πριν ακόµη αναπτύξει την επιχειρηµατολογία του, ο κ. Παναγούλης είπε χαρακτηριστικά: «Μία ερώτηση που κατέθεσα στις 21 Ιανουαρίου έρχεται η υπουργός να την απαντήσει στις 8 Απριλίου, καθώς επικαλείτο επαγγελµατικές υποχρεώσεις» κατήγγειλε ο βουλευτής, µεµφόµενος έντονα την κυρία Γεροβασίλη. Αν ωστόσο αυτή ήταν µια εξαίρεση, ίσως και η σηµασία της να ήταν µικρότερη.

Οµως τα µέσα άσκησης κοινοβουλευτικού ελέγχου, αναφορές, ερωτήσεις, επίκαιρες ερωτήσεις, επερωτήσεις, επίκαιρες επερωτήσεις ροκανίζουν τα θεµέλια ουσιαστικών λειτουργιών του κοινοβουλευτισµού και ανοίγουν «παραθυράκια» ακύρωσης της πρακτικής αξίας όσων σοφά έχουν προβλεφθεί. Η ερχόµενη εβδοµάδα είναι φορτωµένη µε σειρά σηµαντικών εργασιών, καθώς θα συζητηθούν οι αιτήσεις άρσης ασυλίας βουλευτών και µπορεί να θεωρηθεί και ένα κρίσιµο crash test.

Εξάλλου πριν από τις διακοπές του Πάσχα θα έχουν εισαχθεί και ψηφιστεί τα νοµοσχέδια για τις 120 δόσεις σε ασφαλιστικά ταµεία για τις αλλαγές στον τρόπο εισαγωγής στην Τριτοβάθµια Εκπαίδευση και για τις αλλαγές στη στρατιωτική θητεία. Φυλλοµετρώντας µε διάθεση ακαδηµαϊκής προσέγγισης σχετικές σελίδες έµεινα στην έννοια της «σύνδεσης του κοινοβουλευτικού ελέγχου µε την πολιτική ευθύνη των υπουργών, την υποχρέωση λογοδοσίας, το δικαίωµα της Βουλής να ελέγχει τους βουλευτές αλλά και την υποχρέωση παραίτησης αυτών όταν γίνει φανερή η δυσαρέσκεια του Κοινοβουλίου ακόµη και αν δεν προηγηθεί ψήφος δυσπιστίας». Αυτά για να φτιάχνουµε σιγά σιγά έναν µπούσουλα για το πλούσιο πρόγραµµα κοινοβουλευτικών εργασιών που ανοίγεi.

ολομέλειαΒουλή