Απόψεις|12.04.2019 14:39

Κανείς δεν έχει καταλάβει γιατί ΚΙΝΑΛ-ΝΔ φιλιούνται, αγκαλιάζονται

Βούλα Κεχαγιά

Την ώρα που στελέχη της Νέας Δηµοκρατίας και του ΚΙΝΑΛ φιλιούνται και αγκαλιάζονται (αδιευκρίνιστο το γιατί) για τις εξελίξεις περί την υπόθεση Novartis, µια υφέρπουσα κόντρα λαµβάνει χώρα ανάµεσα στις ηγεσίες των δύο κοµµάτων. Στα αυτιά του Κ. Μητσοτάκη καταλήγει µάλλον ως ηχορύπανση η ρητορική της Φ. Γεννηµατά, που µιλά το τελευταίο διάστηµα για παλινόρθωση της ∆εξιάς. Η επικεφαλής του Κινήµατος Αλλαγής έχει αλλοιώσει την ποιότητα της κριτικής της προς την αξιωµατική αντιπολίτευση, για να ικανοποιήσει τις φωνές από το εσωτερικό του κόµµατός της, που όχι µόνο δεν βλέπουν ίσες αποστάσεις από Κουµουνδούρου και Πειραιώς, αλλά αντιθέτως διακρίνουν ταύτιση µε τις «γαλάζιες» αποχρώσεις.

Πρώτιστα όµως για να µην παραχωρήσει στον ΣΥΡΙΖΑ το προνόµιο να επιτίθεται στη ΝΔ εκφράζοντας το προοδευτικό κοµµάτι του εκλογικού σώµατος. Ο πρόεδρος της ΝΔ «γρατζούνισε» την αντιδεξιά ρητορική της κυρίας Γεννηµατά και στη συνέντευξή του στο Open, χαρακτηρίζοντάς την παρωχηµένη και ρετρό ως αντίληψη. «Εκφράζει τις πιο παρωχηµένες και ρετρό πολιτικές της παλαιάς ∆εξιάς» απάντησε η Χαριλάου Τρικούπη. Χµµ, τα ευγενικά εκατέρωθεν «χτυπηµατάκια» δεν γίνονται µόνο για τα µάτια του κόσµου.

Η στρατηγική που ξεδιπλώνουν τα στελέχη της κυρίας Γεννηµατά για τις εκλογικές στοχεύσεις του κόµµατός τους δεν φαίνεται ότι ενθουσιάζει την Πειραιώς. Η γραµµή τους αναφέρεται στην προσπάθεια του ΚΙΝΑΛ να αναδειχθεί τρίτο κόµµα στις εθνικές εκλογές, ώστε όχι µόνο να πάρει την τρίτη (διερευνητική) εντολή, αλλά συγχρόνως να υποστηρίξει το σλόγκαν «πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός». Το αφήγηµα που έχει στον κεντρικό του πυρήνα την αναγκαιότητα ενδυνάµωσης του Κινήµατος Αλλαγής, ώστε αυτή να οδηγήσει τη Φ. Γεννηµατά στην πρωθυπουργία, έχει και αρχή και µέση και τέλος. Οµως ο Κ. Μητσοτάκης δεν συγκινείται από τις στοχεύσεις άλλων κοµµάτων. Τα ρεπορτάζ των τελευταίων ωρών εµφανίζουν τον αρχηγό της αξιωµατικής αντιπολίτευσης να αντιδρά σφόδρα σε σενάρια που θέλουν τον σχηµατισµό οικουµενικής κυβέρνησης εφόσον η Ν∆ είναι πρώτο κόµµα και δεν έχει κατακτήσει την αυτοδυναµία. Μάλιστα τον παρουσιάζουν να αντιτίθεται και σε λύσεις προσώπων που θα µπορούσαν να ορκιστούν πρωθυπουργοί για να υποστηρίξουν τη λογική µιας κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας.

Ο πρόεδρος της ΝΔ φέρεται να λέει ότι δεν διανοείται µια συνεργασία µε τον ΣΥΡΙΖΑ (τον ΣΥΡΙΖΑ τον ρώτησε;), όµως η αλήθεια είναι πως δεν διανοείται άλλον στη θέση του πρωθυπουργού.

ΚΙΝΑΛΝέα Δημοκρατία