Απόψεις|13.04.2019 14:24

Η διαλεκτική της απλής αναλογικής

Ευάγγελος Χεκίμογλου

Μετά τις βουλευτικές εκλογές, δηλαδή σε συνθήκες απλής αναλογικής, η σχέση µεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ θα θυµίζει τη λυκοφιλία µεταξύ Πλαστήρα και (Σοφοκλή) Βενιζέλου, που να µου το θυµηθείτε, θα ξαναγίνει της µόδας.

Ούτε ο Βενιζέλος ήταν σε θέση να κυβερνήσει µόνος του ούτε ο Πλαστήρας. Ο πρώτος µπορούσε να συγκυβερνήσει µε τη ∆εξιά και το έκανε για µικρά χρονικά διαστήµατα. Μπορούσε όµως να συγκυβερνήσει -και το έκανε για περισσότερο χρόνο- µε τον Πλαστήρα.

Πλαστήρας και Βενιζέλος είχαν κοινές καταβολές, αλλά διαφορετικά κόµµατα. Πολλοί οπαδοί του Βενιζέλου δεν θα ψήφιζαν ποτέ τον Πλαστήρα, όπως και πολλοί οπαδοί του Πλαστήρα δεν θα ψήφιζαν ποτέ τον Βενιζέλο. Επίσης, αρκετοί συντηρητικοί ψηφοφόροι ενίοτε προτιµούσαν τον Βενιζέλο, όπως και ουκ ολίγοι αριστεροί τον Πλαστήρα.

Προκειµένου οι δύο ηγέτες -που ήταν εκλογικά ισοδύναµοι, µε ελαφρά υπεροχή του Πλαστήρα- να επιβιώνουν σε συνθήκες πολιτικού κερµατισµού, έπρεπε να διατηρούν ανοιχτή την προοπτική της µεταξύ τους συµµαχίας. Την ίδια ώρα, όµως, ο καθένας διεκδικούσε για τον εαυτό του περισσότερο χώρο, ώστε να εξασφαλίσει το πάνω χέρι στην επόµενη συγκυβέρνηση. Επρεπε να συµµαχούν µεταξύ τους και ταυτοχρόνως να πολεµούν ο ένας τον άλλον.

Αυτό το κουραστικό παιχνίδι διήρκεσε τρία χρόνια, ώσπου η κατακερµατισµένη ∆εξιά ενώθηκε υπό τον Παπάγο, προσέλκυσε έναν στους τέσσερις κεντρώους ψηφοφόρους και το Κέντρο έπαθε φούιτ για πολλά χρόνια.

Ο Τσίπρας δεν είναι Πλαστήρας, η Γεννηµατά δεν είναι Σοφοκλής και ο Μητσοτάκης δεν είναι Παπάγος. Αλλά όπως και τότε, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ ερίζουν για τον κεντρώο χώρο. Οπως και τότε, υπάρχουν οπαδοί του ενός κόµµατος που δεν θα ψήφιζαν το άλλο. Οπως και τότε, το ΠΑΣΟΚ µπορεί να συγκυβερνήσει µε τη ∆εξιά, µπορεί και µε τον ΣΥΡΙΖΑ. Η οµοιότητα θα διατηρηθεί όσο θα είναι πολιτικά ευχερές στην εκλογική βάση του ΠΑΣΟΚ -και ειδικά στο κοµµάτι που αντιπαθεί τον ΣΥΡΙΖΑ- να διολισθήσει προς τη Ν∆.

Συνεπώς, οι «αποστάσεις» που τηρεί η κυρία Γεννηµατά από τον ΣΥΡΙΖΑ έχουν λογικό έρεισµα. Μόνο στον βαθµό που το ΠΑΣΟΚ αποτρέπει τη διαρροή ψηφοφόρων του προς τα δεξιά, παραµένει πιθανή η µετεκλογική συνεργασία του µε τον ΣΥΡΙΖΑ. Για να συνεργαστούν τα δύο κόµµατα αύριο, πρέπει να χτυπηθούν σήµερα. Εχει και η απλή αναλογική τη διαλεκτική της

απλή αναλογική