Απόψεις|14.04.2019 16:41

Πολιτική νιρβάνα

Ευάγγελος Χεκίμογλου

Στη δεκαετία του '50 οι γεροντότεροι εξακολουθούσαν να χρησιµοποιούν µελανοδοχείο. Τα µελανοδοχεία ήταν ιδανικά σκεύη για την εκδήλωση αυτοκαταστροφικών τάσεων. Κάθε παιδάκι επιρρεπές στην αυτοκαταστροφή περιχυνόταν µε ένα τουλάχιστον µελανοδοχείο τον χρόνο, όπερ αποτελούσε οικογενειακή οικολογική καταστροφή. Οι λεκέδες από µελάνη βγαίνουν πολύ δύσκολα, τόσο από τα ρούχα όσο και από το δέρµα. Τα ρούχα πρέπει να µείνουν µέσα σε άφθονο γάλα επί µέρες και το δέρµα πρέπει να τρίβεται καθηµερινώς µε ελαφρόπετρα.

Επειδή δεν υπάρχουν, πια µελανοδοχεία, χθες κάθισα να διαβάσω το πρόγραµµα της Ν∆ (Καλό θα ήταν να το διαβάσει και η ηγεσία της). Στο εναρκτήριο κεφάλαιο έλυσα την απορία µου πόσα δικαιολογητικά θα χρειαστώ προκειµένου να χάσω το σπίτι µου αν η Ν∆ πάρει την εξουσία.

«Σε πρώτη φάση τα 23 δικαιολογητικά που απαιτούνται για τη µεταβίβαση», αναφέρει αυτολεξεί το πρόγραµµα, «θα περιοριστούν κατά ένα τρίτο». Αναστέναξα µε ανακούφιση. Θα χρειαστώ µόνο 16 δικαιολογητικά, σκέφτηκα, για να πουλήσω το σπίτι µου, πριν προλάβουν να µου το πάρουν η τράπεζα, η Εφορία και ο ΕΦΚΑ.

Ακολουθεί άλλη υπόσχεση: «Μείωση στο µισό του ειδικού τέλους της ΕΡΤ. Κάθε νοικοκυριό θα εξοικονοµήσει 18 από τα 36 ευρώ που πληρώνει µέσω των λογαριασµών της ∆ΕΗ».

Ανέπνευσα, διότι µε τα 18 ευρώ θα µπορέσω να ανακτήσω την οικογενειακή µου στέγη. Απλώς θα έχω να συγκεντρώσω 16 δικαιολογητικά. Ελπίζω µόνο -µειώνοντας το ειδικό τέλος στο µισό- τα κανάλια της ΕΡΤ να δείχνουν τουλάχιστον τη µισή οθόνη· διότι επί Σαµαρά τη µαύρισαν ολόκληρη.

Στη συνέχεια το πρόγραµµα περιλαµβάνει δύο υποσχέσεις που κάτι µου θύµιζαν: την κατάργηση του υποκατώτατου µισθού και τις 120 δόσεις για την Εφορία. Μένει να υποσχεθεί ο κ. Μητσοτάκης ότι τα νοµίσµατα θα γίνουν στρογγυλά, και η ευτυχία θα επικρατήσει στον ταλαίπωρο αυτόν τόπο.

κυβέρνησημελάνιΝέα Δημοκρατία