Απόψεις|14.04.2019 16:48

«Ανοιγµα» µε προοπτική

Βούλα Κεχαγιά

H πολιτική δεν είναι µια στατική υπόθεση. Οσοι δεν το καταλαβαίνουν παραµένουν σε ρόλο σταθµάρχη σε ένα σύγχρονο Λιανοκλάδι, κοιτάζοντας απλώς τα τρένα να περνούν από µπροστά τους. Οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές, που κινδύνευσαν να βρεθούν σε µια τέτοια κατάσταση, αντιλήφθηκαν εγκαίρως πως άλλοι είχαν τη σφυρίχτρα και άλλοι ρύθµιζαν τα ευρωπαϊκά δροµολόγια. Ο Ολάντ ήταν ο πρώτος που προσπάθησε να φέρει κοντά του τον Ελληνα πρωθυπουργό ως εκφραστή της ευρωπαϊκής Αριστεράς, κατανοώντας πως οι Σοσιαλδηµοκράτες έχουν χάσει σηµαντικό έδαφος στις διεργασίες της ΕΕ. Από τις κλειστές συνεδριάσεις που διοργάνωνε ο Φρανσουά για τους ηγέτες των σοσιαλιστικών κοµµάτων της Ευρώπης, ο Τσίπρας βρέθηκε σταδιακά ως µόνιµος παρατηρητής στις επίσηµες συνεδριάσεις του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόµµατος. Οι Σοσιαλιστές κάνουν πράξη στην Ευρώπη αυτό που επιχειρεί τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ σε εθνικό επίπεδο µε τη συγκρότηση της Προοδευτικής Συµµαχίας. Και µε κεντρικό αφήγηµα την ανάσχεση των ακροδεξιών δυνάµεων αλλά και των πολιτικών της σκληρής λιτότητας από ένα ισχυρό προοδευτικό µέτωπο.

Ως εκ τούτου δεν είναι έκπληξη ότι το SPD στο συνέδριό του, που διεξήχθη πριν από µερικούς µήνες, συµπεριέλαβε στους επίσηµους οµιλητές τον Ελληνα πρωθυπουργό. Ούτε το ότι η προηγούµενη ηγεσία των Γερµανών Σοσιαλδηµοκρατών υπό τους Σουλτς και Γκάµπριελ επεδίωκε από ένα σηµείο και µετά την επαφή της µε τον Τσίπρα για θέµατα που άπτονται της ευρωπαϊκής πορείας. Κάπως έτσι προ ηµερών η επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου του SPD και υπουργός της οµοσπονδιακής κυβέρνησης, Καταρίνα Μπάρλεϊ, συζητώντας µε δηµοσιογράφους στο Βερολίνο, επιβεβαίωσε ότι µεταξύ των συνοµιλητών του κόµµατός της συγκαταλέγεται και θα εξακολουθήσει µελλοντικά να συγκαταλέγεται ο ΣΥΡΙΖΑ. Το γεγονός άλλωστε πως το Σοσιαλιστικό Κόµµα και το Κόµµα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς κατεβάζουν ξεχωριστούς υποψηφίους για την προεδρία της Κοµισιόν δεν οφείλεται σε ασυνεννοησία, αλλά στη βεβαιότητα πως οι δύο χώροι αθροιστικά θα φέρουν καλύτερα αποτελέσµατα ως προς τους συσχετισµούς δυνάµεων.

Ο σοσιαλιστής Πορτογάλος πρωθυπουργός Κόστα, όπως επίσης και ο επικεφαλής της ευρωοµάδας των Σοσιαλιστών και ∆ηµοκρατών Μπούλµαν, αλλά και πολλοί άλλοι µε µαγνητοσκοπηµένα µηνύµατά τους έστειλαν αγωνιστικούς χαιρετισµούς στο Γαλάτσι, κινούµενοι ακριβώς σε αυτήν τη λογική. Η απουσία του Αλέξη Τσίπρα από την πρόσφατη προσύνοδο του ΕΣΚ στις Βρυξέλλες, καθώς το αεροπλάνο του έφθασε µε καθυστέρηση στην ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, είναι ένα τυχαίο γεγονός. Οπως τυχαία ήταν και η απουσία του Αντόνιο Κόστα από την προσύνοδο αλλά και το παράπονο του Μαλτέζου οµολόγου τους, Μουσκάτ, ότι τον άφησαν µόνο στο σπίτι...

ΣΥΡΙΖΑΠροοδευτική Συμμαχία