Απόψεις|15.04.2019 18:57

Ο Θόδωρος Πάγκαλος, τα Εξάρχεια κι ο στρατός ως κακή «οπερέτα»

Ναταλί Χατζηαντωνίου

Είχε κέφια φαίνεται ο πρώην υπουργός Θόδωρος Πάγκαλος παρά την πενία των 370 ευρώ μηνιαίως με τα οποία αναγκάζεται πλέον να ζει όπως είχε πει παλαιότερα. Επειδή όμως η πενία τέχνας κατεργάζεται, ο κ.Πάγκαλος διατηρεί εαυτόν περιοδικά στην επικαιρότητα φροντίζοντας όταν δεν αρθρογραφεί, να τουιτάρει.

Κι έτσι με αφορμή τη δήλωση της υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Κ.Παπακώστα ότι «τα Εξάρχεια είναι η Μονμάρτη της Αθήνας», μας ενημέρωσε στο twitter ότι ως γαλλόφωνος γνωρίζει την ετυμολογία του ονόματος «Monmartre». Κι ακόμα με την ειρωνεία στην οποία διακρίνεται κατά καιρούς, έγραψε ότι «η κ.Παπακώστα έχει δίκιο.

Τα Εξάρχεια θα μπορούσαν να είναι η γραφική, παραδοσιακή συνοικία της Αθήνας. Οι πολιτικάντηδες που εν όψει των Ευρωεκλογών ρίχνουν τις ευθύνες στην Αστυνομία μιλούν για κάτι που δεν γίνεται χωρίς την παρέμβαση του στρατού & τη μεταφορά του Ε.Μ.Π.».

Ας παραβλέψουμε ότι ο πρώην υπουργός προτείνει ουσιαστικά, εκτός από την ποθητή από πολλούς απομάκρυνση του Πολυτεχνείου από την Πατησίων, την παρέμβαση του στρατού στα Εξάρχεια, ο οποίος γι αυτήν την αποστολή θα ήταν προφανώς κατάλληλος και όχι ένας στρατός «οπερέτα, που κάνει μόνο για παρελάσεις» όπως είχε επισημάνει ο κ.Πάγκαλος σε άλλο εμπνευσμένο τουίτ του μερικούς μήνες πριν.

Κι ας μείνουμε στη γαλλομάθεια των φοιτητικών του χρόνων που θα του επιτρέπουν εκτός από τη Μονμάρτη να θυμηθεί μια που ο ίδιος βρισκόταν τον Μάη του 68 στο Παρίσι σπουδάζοντας στη Σορβόννη, τί συνέβη όταν ο Ντε Γκώλ κατέβασε το στρατό στο δρόμο. Η βία και η καταστολή φέρνει μόνον βία. Κι αν στην περίπτωση του Ντε Γκωλ οι λανθασμένοι χειρισμοί οδήγησαν και στην πιο εμπνευσμένη κοινωνική και φοιτητική εξέργερση της νεώτερης Ιστορίας της Ευρώπης, στη δική μας περίπτωση απ΄ό,τι προβλέπουν ειδικοί όπως π.χ. η καθηγήτρια Εγκληματολογίας και Αντεγκληματικής Πολιτικής στο τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας της Παντείου Σοφία Βιδάλη αυτό που θα φέρει τελικά η βία θα είναι την ερημοποίηση μίας ιστορικής γειτονιάς της Αθήνας την οποία χρόνια τώρα ονειρεύονται διαφόρων ειδών μεσίτες.

Αν ο κ.Πάγκαλος δεν θέλει με δηλώσεις σαν κι αυτές να εξυπηρετήσει αυτά ακριβώς τα συμφέροντα, τότε ασφαλώς θα αντιλαμβάνεται ότι η λύση δεν μπορεί να παραπέμπει σε μία στρατοκρατούμενη περιοχή που τότε πράγματι θα γίνει «άβατη», αλλά σε μία λύση που θα ενισχύει με κάθε τρόπο την καθημερινότητα της γειτονιάς και θα ευνοεί όλο και περισσότερο την συμβίωσή της με ανθρώπινους όρους.

Υπάρχουν τέτοιες ρεαλιστικές λύσεις και τις έχουμε ακούσει αυτό τον καιρό. Μην ξεχνάτε άλλωστε πώς με ήπιες, φιλικές στη γειτονιά και φιλειρηνικές μεθόδους «καθάρισε» την Πλάκα η Μελίνα. Για τους υπόλοιπους τους κακόπιστους ή τους δύσπιστους ο Μάης του ΄68 κληροδοτεί μέσω των συνθημάτων του, μία απάντηση: «Το δύσκολο είναι αυτό που μπορεί να γίνει αμέσως, το αδύνατο αυτό που χρειάζεται λίγο περισσότερο χρόνο».

ΕξάρχειαΘεόδωρος Πάγκαλος