Απόψεις|16.04.2019 14:50

Η Μονµάρτρη της υπουργού - αριστερά από τα Εξάρχεια

Σπύρος Σεραφείμ

Συγκρίνονται; Και, τέλος πάντων, ποια είναι αυτή η Μονµάρτρη; Η Κατερίνα Παπακώστα, υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, δήλωσε πως τα Εξάρχεια είναι η Μονµάρτρη της Αθήνας: «Για εµένα τα Εξάρχεια είναι µια ιστορική γειτονιά της Αθήνας, είναι κέντρο τέχνης και πολιτισµού, την οποία η δική µου πολιτική οπτική τη βλέπει ως Μονµάρτρη της πρωτεύουσας».

Η Μονµάρτρη είναι ένας από τους υψηλότερους λόφους και παλαιό προάστιο του Παρισιού. Υπάρχουν διαφορετικές απόψεις για την προέλευση της ονοµασίας της. Κατ’ άλλους προήλθε από το Mont de Mars (= όρος του Αρη), σύµφωνα µε αναφορά στην παρουσία ενός ναού αφιερωµένου σε αυτόν τον θεό κατά τη ρωµαϊκή περίοδο. Κατ’ άλλους από το Mont de Mercure (= όρος του Ερµή), οµοίως από αναφορά ύπαρξης ναού αφιερωµένου στον θεό Ερµή. Τέλος, από το Mont des martyrs, που σηµαίνει Ορος των Μαρτύρων. Κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης µετονοµάστηκε -προσωρινά- σε Montmarat (Μονµαρά) προς τιµήν του επαναστάτη Ζαν Μαρά (Jean Marat).

Από τις αρχές του 19ου αιώνα και µέχρι τις αρχές του 20ού, η Μονµάρτρη εξελίχθηκε σε σηµαντικό κέντρο καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων και τόπο συγκέντρωσης πολλών, κυρίως φτωχών, διανοούµενων, καλλιτεχνών, µεταξύ των οποίων ο Βίνσεντ Βαν Γκογκ, ο Ανρί Ματίς και ο Πάµπλο Πικάσο, καθώς επίσης γυναικών ελευθερίων ηθών και διαφόρων σπουδαστών. Ολοι σχεδόν από τον τρόπο ζωής τους έδιναν ένα ιδιότυπο χαρακτήρα στην περιοχή, που ονοµάστηκε «µποέµικη».

Η συνοικία της Μονµάρτρης πριν από τον Β’ Παγκόσµιο Πόλεµο αποτέλεσε -λόγω της φιλοξενίας αρκετών κέντρων διασκέδασης, µε πολυάριθµα καµπαρέ, όπως το θρυλικό «Moulin rouge», το «Lapin agile» και το «Le chat noir»- το επίκεντρο της µποέµικης ζωής όχι µόνο του Παρισιού, αλλά όλης της Ευρώπης. Σήµερα η Μονµάρτρη προσελκύει µεγάλο αριθµό τουριστών, αλλά δεν υπάρχουν τα παλαιά εκείνα ιστορικά καµπαρέ, αφού -από τη δεκαετία του ’60- έχουν αντικατασταθεί από νέες µπουάτ και µπαρ, τα οποία λειτουργούν επί της αριστερής όχθης του Σηκουάνα. Λίγο πιο αριστερά, όπως κοιτάς, από τα Εξάρχεια. Εκεί όπου µπορούν να υπάρχουν και διανοούµενοι και µολότοφ...

ΕξάρχειαΜονμάρτρη