Απόψεις|17.04.2019 14:22

Νοτρ Νταμ: Οσο αποδίδουµε τα πάντα στην ώρα την κακιά, τόσο θα υπάρχουν τέτοια γεγονότα

Πάνος Θεοδωρίδης

Σώθηκε η βασική κατασκευή, αλλά όχι η αυθεντική ξύλινη στέγη. Αποτίµηση θα ήταν πρόωρο να υπάρξει, όπως και γνωστοποίηση της αιτίας της πυρκαγιάς. Από τα ελάχιστα στοιχεία που µαζεύτηκαν, η καταστροφή αποδίδεται σε ατύχηµα εξαιτίας των έργων αποκατάστασης και συντήρησης, και αποκλείστηκαν, ίσως πρόωρα, άλλες εκδοχές.

Οπως συµβαίνει µε τα περισσότερα πολλών αιώνων µνηµεία, το «αυθεντικό» σε αρκετές περιπτώσεις υποχώρησε υπέρ των αντιλήψεων κάθε εποχής, από τον 12ο αιώνα που χτίστηκε ο ναός. Το καµπαναριό που κατέρρευσε ήταν έργο ροµαντικών αναστηλωτών του 19ου αιώνα, φτιαγµένο από ξύλο επενδεδυµένο µε µολύβι. Αλλά η στέγη ήταν αυθεντική! Το µνηµείο κατά καιρούς απέκτησε έως και δεξαµενή νερού ανάµεσα στους δύο πύργους, αλλά και ηλεκτρική εξωτερική καλωδίωση για να φεύγουν τα περιστέρια.

Τη φωτιά την πρόσεξαν λίγα λεπτά µετά τη λήξη της βάρδιας των συνεργείων. Ενώ φούντωνε το κακό, άρχισαν οι θεωρίες – από εσωτερικά εκκλησιαστικά ζητήµατα έως τροµοκρατική ενέργεια, ό,τι µπορείτε να φανταστείτε. Ας µη συµβάλουµε κι εµείς στις πιθανολογήσεις. Για να αποφασιστεί η επισκευή του µνηµείου, ξεπεράστηκαν πολλά οικονοµικά προβλήµατα που δεν επιλύθηκαν τελείως. Υπολόγισαν σε 100 εκατοµµύρια ευρώ τη συνολική δαπάνη, αλλά µόνο µια εργολαβία 6,8 εκατοµµυρίων ήταν σε ενέργεια.

Οι επίσηµοι θρήνησαν, οι πολίτες αποσβολώθηκαν, στο ∆ιαδίκτυο άρχισε η γνωστή διαµάχη που µας έχει στοιχειώσει πια και την έχουµε συνηθίσει. Τα µνηµεία παραµένουν πάντως έκθετα εξαιτίας της ρουτίνας που τα «σώζει». Οσο τα µέτρα ασφαλείας θεωρούνται υποχρεωτική δαπάνη και υλοποιούνται άκεφα, η έλλειψη συνεχούς εγρήγορσης είναι µόνιµη απειλή γι’ αυτά. Οσο αποδίδουµε τα πάντα στην ώρα την κακιά, τόσο θα υπάρχουν τέτοια γεγονότα.

Και µετά τη Νοτρ Νταµ, πάλι θα επιστρέφουµε στην ανάγκη τεκµηρίωσης των µνηµείων, στην κατανόησή τους και θα επισηµαίνουµε πως κάθε συνεργείο που δουλεύει για να τα βελτιώσει µπορεί να είναι και προάγγελος της καταστροφής τους. Πρόσφατη είναι η φωτιά του τεµένους στο ∆ιδυµότειχο, επίσης µοναδικού µνηµείου πολιτιστικής κληρονοµιάς. Ας περιµένουµε τα πρώτα αποτελέσµατα της προανάκρισης.

Παναγία των Παρισίων