Απόψεις|18.04.2019 13:47

Μηδενισµός και ψιλά γράµµατα για τον Κώστα Γαβρά

Χρήστος Ιερείδης

Είναι πολλά περισσότερα από επικίνδυνοι -µεταξύ άλλων και αχρείοι- όσοι έστησαν στα «δέκα βήµατα» τον Κώστα Γαβρά και τον «πυροβολούσαν» επειδή µε αφορµή την κινηµατογραφική µεταφορά του βιβλίου «Ενήλικοι στο δωµάτιο», αβίαστα και χωρίς για τους ίδιους κόστος, διατράνωναν ότι ο διεθνής Ελληνας σκηνοθέτης «τα ’πιασε» από την κυβέρνηση για να της κάνει αβάντα µέσα από την ταινία του. Κατ’ αρχάς, το «Adults in the Room - My battle with Europe’s Deep Establishment» µόνο λιβανιστήρι της κυβέρνησης δεν αποτελεί.

Για σκεφτείτε το λίγο. ∆εν εµπεριέχει µόνο όσα διηµείφθησαν πίσω από τις κλειστές πόρτες του Eurogroup, αλλά µε ποµπώδη αφήγηση εµπεριέχει τις ενδόµυχες σκέψεις και τις αποκαλύψεις για τη µενταλιτέ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, του Νίκου Παππά, εκ των πρωτοκλασάτων υπουργών της συριζαϊκής κυβέρνησης, της υπόλοιπης ηγετικής οµάδας του κόµµατος. Εχει στιχοµυθίες µεταξύ του τότε υπουργού Οικονοµικών Γιάνη Βαρουφάκη, νυν γραµµατέα του ΜέΡΑ25, και του Αλέξη Τσίπρα – και όχι µόνο εκείνων. Παρ’ όλα αυτά, τα γνωστά, οι εκφραστές της µηδενιστικής δηµοσιογραφίας άρχισαν πυρ οµαδόν κατά του Κώστα Γαβρά.

Σιγά τα ωά. Εδώ τον πέθαναν πριν από περίπου έναν χρόνο, αξιολογώντας ως έγκυρη πηγή ένα τρολ των σόσιαλ µίντια. ∆εν σκέφτηκαν να του τηλεφωνήσουν, όπως τότε είχε πει και ο ίδιος, σηµειώνοντας ότι το τηλέφωνό του είναι γνωστό και το έχουν πάρα πολλοί στην Ελλάδα. Τώρα αβίαστα είπαν ότι ο Γαβράς «τσέπωσε» 630.000 ευρώ από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για να κάνει ταινία µια ιστορία που κόστισε τουλάχιστον 80 δισ. στον ελληνικό λαό.

«Χρηµατοδοτεί ο Παππάς την παραγωγή µε περισσότερα ευρώ από άλλες (διότι έτσι την αξιολογεί, υπουργός είναι, λογαριασµό δεν δίνει)!» ήταν ένα από τα τουίτ. Με µια µικρή, ασήµαντη ίσως για ορισµένους, διαφορά. Το ποσό αυτό επιστρέφεται στο πλαίσιο του νόµου για την ανάπτυξη και ενίσχυση οπτικοακουστικών επενδύσεων, το πρώτο στην Ελλάδα από συστάσεως ελληνικού κράτους. ∆εν είναι, δε, επιχορήγηση αλλά επιστροφή φόρου σε επιλέξιµες δαπάνες που περιγράφονται µε σαφήνεια, ρητά και κατηγορηµατικά στον νόµο.

Στη διεθνή ορολογία και συνήθη πρακτική δεκαετίες τώρα σε άλλες χώρες, είναι γνωστό ως cash rebate και ανέρχεται σε ποσοστό 35% των συγκεκριµένων δαπανών. Αν αυτό δεν είναι αρκετό, τότε να συµφωνήσουµε ότι µε την ίδια λογική «τσέπωσε» και η Μιρέλλα Παπαοικονόµου 454.718,32 ευρώ επί συνόλου 1.299.195,20 ευρώ για το «Λόγω τιµής: 20 χρόνια µετά» που γυρίζει για λογαριασµό του ΣΚΑΪ. Τι , όχι;

ΜέΡΑ25DiEM25Κώστας Γαβράς