Απόψεις|19.04.2019 12:55

Τα χερουβείµ, τα σεραφείµ και οι πολιτικοί

Ευάγγελος Χεκίμογλου

Αραγε, πόσοι αποχώρησαν από τον πολιτικό βίο πτωχότεροι απ’ ό,τι εισήλθαν; Και συγκεκριµένα, ποιος άλλος πλην του Πλαστήρα; Το ερώτηµα στηρίζεται στην ακόλουθη λογική: (α) Ο πολιτικός χρειάζεται ένα σηµαντικό ποσόν προκειµένου να εκλεγεί. Και χρειάζεται κάποιο ποσόν για να επανεκλεγεί. Και αυτό συµβαίνει επανειληµµένα. (β) Η βουλευτική αποζηµίωση (που κι αυτήν κάποτε µοιραία θα τη χάσει) επαρκεί για να ζήσει ο πολιτικός αξιοπρεπώς και να ανταποκριθεί στις αυξηµένες -λόγω θέσης- δαπάνες.

∆εν επαρκεί για να κάνει περιουσία. Αρα, αν από την αρχική περιουσία του πολιτικού αφαιρέσουµε το σύνολο των δαπανών εκλογής και επανεκλογής, λογικά θα έπρεπε να αφυπηρετεί πτωχότερος, ενδεχοµένως πτωχός, για να µη σας πω σε µαύρα χάλια. Γιατί δεν συµβαίνει αυτό; Η πρώτη ερµηνεία είναι ότι µερικοί βουλευτές εξακολουθούν να εργάζονται ή να έχουν έσοδα από ακίνητα.

Είναι όµως λίγοι και το εξωκοινοβουλευτικό εισόδηµά τους φορολογείται σκληρά. Η δεύτερη ερµηνεία του φαινοµένου -αλλά όχι πάντοτε πειστική- είναι ότι µόνο ο εύποροι πολιτεύονται. Ή ότι οι µη εύποροι αποσύρονται γρήγορα. Η τρίτη -και πλέον δηµοφιλής- ερµηνεία είναι ο αθέµιτος πλουτισµός των πολιτικών. Η ερµηνεία αυτή είναι τόσο παλαιά όσο και η πολιτική. Πυροδοτείται οσάκις κάποιος έχει συµφέρον να αναδείξει τον αντίπαλο ή τον άσπονδο φίλο του ως πλουτίσαντα επί πολιτικής (όπως έλεγαν «πλουτίσαντες επί Κατοχής»).

Η τέταρτη -και µοναδική πειστική- ερµηνεία είναι ότι ουδείς πολιτικός καταλήγει φτωχός χάρη σε κάποια µυστηριώδη επέµβαση από το υπερπέραν. Και µια και λέµε για ο υπερπέραν, αν αύριο το πρωί σχηµατιζόταν µια κυβέρνηση αγγέλων, και πάλι θα διατυπώνονταν καταγγελίες για αθέµιτο πλουτισµό των µελών της. Μάλιστα, οι άγγελοι, ως άκακα και απονήρευτα πλάσµατα, θα εξετίθεντο από την πρώτη στιγµή σε κακοτοπιές που ένας έµπειρος πολιτικός γνωρίζει πώς να αποφεύγει.

Κι αν δεν µπορούσαν να πλήξουν ευθέως τους ίδιους τους αγγελικούς υπουργούς, τα τζιµάνια θα εύρισκαν στοιχεία να ενοχοποιήσουν τα χερουβείµ και τα σεραφείµ και άλλα εντός κυβερνητικού περιβάλλοντος πτερωτά πλάσµατα. Και ακριβώς επειδή αυτό είναι από καιρό γνωστό στον Παράδεισο, ουδέποτε σχηµατίσθηκε ούτε θα σχηµατιστεί ποτέ κυβέρνηση αγγέλων. ∆εν είναι κουτοί οι άγγελοι να εκτίθενται σε κατηγορίες

Βουλήεκλογές