Απόψεις|19.04.2019 21:51

Μαρινάκης Vs Κόκκαλης: Διαφορά 183,2 εκατ.€ στα έσοδα

Ανδρέας Παπαλουκάς

Ο Ολυμπιακός το επικοινωνεί με κάθε τρόπο ότι ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει και πάλι «περήφανες πωλήσεις». Αυτό που ξέρει να κάνει καλά, ώστε να υπάρχει, γιατί όχι, κερδοφορία στην ΠΑΕ. Θέλει να γίνει ο… Αγιαξ της Ελλάδας, ασχέτως αν υπάρχει ειδοποιός διαφορά στη διαδικασία. Οχι σε ό,τι αφορά εκείνη της πώλησης, αλλά της ανάδειξης ποδοσφαιριστών.

Ο «Αίας» της Ολλανδίας συνήθως αναδεικνύει παίκτες από τα διάσημα φυτώριά του, ενώ αντιθέτως η συνηθέστερη μεθοδολογία των «ερυθρολεύκων» είναι η δημιουργία υπεραξίας σε ποδοσφαιριστές που αποκτά. Οχι πως δεν υπάρξουν εξαιρέσεις ένθεν κακείθεν. Και ο Αγιαξ αγοράζει ποδοσφαιριστές, τους εξελίσσει και τους μοσχοπουλάει, αλλά και ο Ολυμπιακός έχει ενεργό συμμετοχή στην παραγωγή εκλεκτών «προϊόντων», με πρόσφατο παράδειγμα την πώληση του Ρέτσου στην Μπάγερ Λεβερκούζεν πριν από περίπου δύο χρόνια, με ποσόν-ρεκόρ (22 εκατ.€) για τα ελληνικά δεδομένα.

Για να βρίσκεις μεγάλα πορτοφόλια που ανοίγουν με ευκολία, χρειάζεσαι να έχεις και τους κατάλληλους «πλασιέ». Και ο Ολυμπιακός συνεργάζεται με κορυφαίους ατζέντηδες, οι οποίοι μπορεί να λαμβάνουν μεγαλύτερο – του προβλεπομένου – ποσοστό, αλλά, προφανώς, χαλάλι τους. Τα αξίζουν, όσα κι αν παίρνουν.

Δεν είναι τυχαίο ότι από τις 20 πιο ακριβές πωλήσεις ποδοσφαιριστών που έχουν αγωνιστεί στο ελληνικό πρωτάθλημα οι 17 αφορούν πρώην (ή τέως) παίκτες των «ερυθρολεύκων» και μάλιστα οι δώδεκα απ’ αυτές σημειώθηκαν επί θητείας Μαρινάκη στον Ολυμπιακό. Μόνον απ’  αυτές τις πωλήσεις στα ταμεία της ΠΑΕ έχουν μπει 116,7εκατ.€.

Κι αν συγκρίνει κάποιος τα λεφτά που εισέπραξε ο Ολυμπιακός επί ημερών Κόκκαλη, η διαφορά υπέρ του Μαρινάκη είναι συντριπτική, καθώς οι «ερυθρόλευκοι», επί Κόκκαλη, από τις «περήφανες πωλήσεις» είχαν αποκομίσει κέρδη 40,5 εκατ.€.

Μπορεί ο νυν ιδιοκτήτης της ΠΑΕ Ολυμπιακός να έχει επενδύσει στου Ρέντη, όμως, τα έσοδα της ομάδας από τις συμμετοχές στο Champions League είναι απείρως υψηλότερα εν συγκρίσει με τη θητεία του Κόκκαλη. Στις επτά συμμετοχές των «ερυθρολεύκων» στη χρυσοφόρα ευρωπαϊκή διοργάνωση επί ημερών Μαρινάκη, στα ταμεία της ΠΑΕ εισέρευσαν 197 εκατ.€, ενώ στις δέκα συμμετοχές (1998-2008) του Ολυμπιακού στο Champions League τον καιρό που μεγαλομέτοχος ήταν ο Κόκκαλης, τα λεφτά που εισπράχθηκαν από την UEFA έφτασαν στα 90 εκατ.€. Τεράστια η διαφορά. Και δεν μπορεί να υποστηρίξει κάποιος ότι ο Ολυμπιακός του Μαρινάκη πραγματοποίησε καλύτερες πορείες από την ομάδα του Κόκκαλη, διότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Εκείνο που άλλαξε είναι ο… τιμοκατάλογος της UEFA.

Κι αν κάνει κάποιος τη σούμα, θα διαπιστώσει ότι ο Ολυμπιακός του Μαρινάκη έχει εισπράξει 313,7 εκατ.€ από «περήφανες πωλήσεις» παικτών και συμμετοχές στο Champions League, ενώ ο Ολυμπιακός του Κόκκαλη είχε βάλει στα ταμεία 130,5 εκατ.€. Η διαφορά είναι… μόλις 183,2 εκατ.€

ΟλυμπιακόςΣωκράτης ΚόκκαληςΒαγγέλης ΜαρινάκηςChampions League