Απόψεις|20.04.2019 14:44

Μετά τις κάµερες

Γεράσιμος Λιβιτσάνος

Όποιος παρακολουθεί στοιχειωδώς την πολιτική αντιπαράθεση, που διεξάγεται σε συνθήκες προεκλογικής πόλωσης, δεν µπορεί παρά να συσχετίσει δύο πράγµατα: την αναγωγή του θέµατος της ασφάλειας από την πλευρά της Ν∆ σε κυρίαρχο ζητούµενο και την ένταση των αστυνοµικών επιχειρήσεων από την πλευρά του αρµόδιου υπουργείου.

Οταν, µάλιστα, αυτό συµβαίνει στην πλατεία Εξαρχείων, τότε είναι ακόµη πιο φανερή η σχέση. Ακριβώς επειδή η αξιωµατική αντιπολίτευση έχει «συµβολοποιήσει» τη συγκεκριµένη περιοχή, και µάλιστα σε υπερβολικό βαθµό.

Έτσι, τις τελευταίες ηµέρες µαζικές συλλήψεις στην περιοχή των Εξαρχείων παρήλασαν από τις τηλεοπτικές µας οθόνες. Ρεπορτάζ µε λεπτοµερή καταγραφή του αριθµού των ατόµων που προσήχθησαν. Ετσι, δεν αποκλείεται αρκετοί πολίτες, παρακολουθώντας τα τεκταινόµενα το βραδάκι, να ένιωσαν κάποια ανακούφιση. Κάποιοι άλλοι µπορεί πάλι να θεωρούν ότι τέτοιες επιχειρήσεις πρέπει να γίνονται πιο συχνά.

Τι απέγιναν, όµως, οι προσαχθέντες, που πιθανότατα κάποιοι από αυτούς θα συλληφθούν; Τι συνέβη όταν οι κάµερες έπαψαν να µεταδίδουν; Οι απαντήσεις υπάρχουν. Κατεγράφησαν από την Ειδική Μόνιµη Επιτροπή Σωφρονιστικού Συστήµατος της Βουλής, που συνεδρίασε την Τρίτη. Χωρίς, όµως, να δει το φως της δηµοσιότητας.

Σε αυτήν τη συνεδρίαση ο Γιώργος Νικολόπουλος, βοηθός Συνήγορος του Πολίτη για τα Ανθρώπινα ∆ικαιώµατα, µίλησε για την κατάσταση που επικρατεί στα κρατητήρια των αστυνοµικών τµηµάτων. Είπε πως «τα τελευταία τρία χρόνια -τουλάχιστον- παρατηρούµε ότι υπάρχει σταθερός αριθµός περίπου οκτακοσίων µε χιλίων αλλοδαπών υπό επιστροφή οι οποίοι κρατούνται σε αστυνοµικά κρατητήρια, και όχι στους κατάλληλους χώρους, όπως προβλέπει ο νόµος». Επίσης, ότι «δεν µπορούν να εξυπηρετηθούν πολύ βασικές ανάγκες κρατουµένων, όπως είναι ο προαυλισµός και η ύπαρξη χωριστών χώρων για επισκεπτήρια».

Ο Μιχάλης Τσαπόγας, µέλος του του Εθνικού Μηχανισµού Πρόληψης των Βασανιστηρίων και της Κακοµεταχείρισης, δήλωσε ότι σε πολλά αστυνοµικά τµήµατα «προαύλιο υπάρχει, απλώς δεν χρησιµοποιείται, καθώς οι αρµόδιοι επικαλούνται λόγους ασφαλείας».

Επίσης, ο διευθυντής Γενικής Αστυνόµευσης της ΕΛ.ΑΣ., Χρήστος Μανούρας, δήλωσε πως τα προβλήµατα οφείλονται σε ελλείψεις σε υποδοµές. Φυσικά, τίποτε από τα παραπάνω δεν αναιρεί την ανάγκη αντιµετώπισης της εγκληµατικότητας. Βοηθά, όµως, να αντιληφθούµε ότι τα ζητήµατα αυτά είναι πολύ σοβαρά για να χωρέσουν στις στενές προεκλογικές ατζέντες