Απόψεις|20.04.2019 14:48

Οταν «χορεύει» η Ευρώπη

Ελευθερία Αρλαπάνου

Ρυθµίσεις για τις οφειλές στα ασφαλιστικά ταµεία. Ρυθµίσεις για τις οφειλές στην Εφορία. Ρύθµιση για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Οχι στη µείωση του αφορολόγητου. Ναι στην αποπληρωµή του ∆ΝΤ.

Πολλά είναι αυτά που µαζεύτηκαν στα κιτάπια των θεσµών και οι γκρίνιες φούντωσαν τις τελευταίες µέρες, όπως λένε οι δηµοσιογραφικές πληροφορίες. ∆εν µπορείτε να κάνετε ρυθµίσεις µε χαρακτηριστικά που θα είναι σαν να χαρίζετε χρήµατα στους κακοπληρωτές, λέγεται πως ακούστηκε στις τηλεδιασκέψεις που πύκνωσαν το τελευταίο διάστηµα µε τις νέες ρυθµίσεις των 120 δόσεων στο επίκεντρο. Σε αντίστοιχο µήκος κύµατος φέρεται πως κινήθηκαν, άλλωστε, και πολλές από τις γκρίνιες που προηγήθηκαν της οριστικοποίησης του νέου πλαισίου για την προστασία της πρώτης κατοικίας πριν από λίγο καιρό. Οταν µάλιστα σε αυτά προστέθηκε και το «άκαιρο» θέµα -άκαιρο για ορισµένους αξιωµατούχους σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες- της µη µείωσης του αφορολόγητου, το γλυκό ήρθε κι έδεσε.

Το πώς θα εξελιχθούν αυτές οι παρασκηνιακές γκρίνιες µένει να το δούµε. Τι θα πάρουµε, τι θα αφήσουµε... ποια θα είναι η τελική µορφή των ρυθµίσεων, πόσα θα είναι τελικά τα πραγµατικά περιθώρια για τις όποιες παροχές.

Κυριακή κοντή γιορτή, άλλωστε, αφού στις 2 Μαΐου το EuroWorking Group θα αποτιµήσει την κατάσταση εν όψει της επιστροφής των επικεφαλής των θεσµών στην Αθήνα για την τρίτη αξιολόγηση. Στις συζητήσεις στις 6-7 & 8 Μαΐου πολλά θα ειπωθούν για το τι δεν πρέπει να γίνει εν όψει της οριστικοποίησης του νέου τριετούς δηµοσιονοµικού πλαισίου της χώρας που πρέπει να «κλειδώσει» µέσα στις επόµενες εβδοµάδες. Και ένα τέτοιο έγγραφο σε µια φουλ προεκλογική περίοδο -µε δεδοµένο ότι και οι εθνικές εκλογές θα διεξαχθούν φέτος- είναι δεδοµένο πως έχει τη δική του ξεχωριστή σηµασία, καθώς εκεί µπορεί να ξεδιπλωθεί σχεδιασµός παροχών και ελαφρύνσεων για την επόµενη τριετία.

Πάντως, παρότι πολλά είναι όντως αυτά που βρίσκονται στο τραπέζι στις συνοµιλίες µε τους θεσµούς, ψύχραιµοι παρατηρητές θεωρούν λιγότερο πιθανό να ανέβουν πολύ οι τόνοι στις επικείµενες συζητήσεις και µάλιστα λίγο πριν από την κρίσιµη αναµέτρηση των ευρωεκλογών.

Αλλωστε σε αυτές τις ευρωεκλογές… χορεύει το έδαφος κάτω από τα πόδια της Ευρώπης. Και όταν συµβαίνει κάτι τέτοιο, κανείς από τους «παίκτες» δεν µπορεί να ξέρει τι του ξηµερώνει εντός και εκτός Ελλάδας…