Απόψεις|21.04.2019 14:05

Φυλακές και δικηγόροι

Έθνος Γνώμη

Εντυπωσιακές συλλήψεις δικηγόρων από την Αντιτροµοκρατική Υπηρεσία για τη λεγόµενη «µαφία των φυλακών» απασχολούν την κοινή γνώµη. Είναι γεγονός ότι οι φυλακές «βράζουν» εν µέσω συνεχών διαµαρτυριών για την κατάσταση στην οποία έχουν βρεθεί, χωρίς να ξεκαθαριστούν ακόµη το βάθος και το βάρος του προβλήµατος. Πρόκειται για παλαιό πρόβληµα, στο οποίο τελευταία έχει δοθεί -όχι άδικα- µεγάλη δηµοσιότητα, καθώς οι βίαιοι θάνατοι στην κοινωνία των εγκλείστων έχουν αυξηθεί και πολλά παρακλάδια του εγκληµατικού βίου έχουν απλωθεί και έξω από τις φυλακές.

Δεν είναι ένα φαινόµενο άγνωστο, αλλά συχνά υπερβαίνει τη ζωή στα κελιά και επεκτείνεται στην παραβατικότητα έξω από αυτά. Γι’ αυτό και ερευνάται το καθετί που θα βοηθούσε στην επικοινωνία των εσωτερικών έκνοµων οµάδων µε τον έξω κόσµο. Ασφαλώς και δεν είναι κάτι που µπορεί να αφεθεί στη λήθη ή τη σιωπή ως φυσική διαδοχή γεγονότων. Και εδώ δεν ισχύουν στατιστικές νόρµες και αλληλοκατηγορίες.

Μια κοινωνία εγκλείστων που δεν φρονηµατίζεται µε δράσεις που βελτιώνουν το κλίµα των φυλακών, µε προγράµµατα εκπαίδευσης ή κοινωνικής ένταξης, όπως συµβαίνει σε πολλές κοινωνίες, δύσκολα θα αποφύγει τον χωρισµό σε αντιµαχόµενες συµµορίες, µε αρχηγούς και ιεραρχίες που τηρούν νόµους σιωπής και ακολουθούν δικούς τους κανόνες.

Αλλά όσο να 'ναι, η ανάµειξη δικηγόρων ή προσώπων που έχουν µια επιρροή στην κατάσταση των φυλακισµένων ή που διαχειρίζονται τους χρόνους εγκλεισµού ή ελευθερίας απέναντι στη ∆ικαιοσύνη πάντα θα προκαλεί απορίες και φόβους. Ισως απαιτείται µια άλλη οργάνωση αυτού του µυστικού κόσµου

μαφία των φυλακών