Απόψεις|22.04.2019 14:47

Το μεγάλο στοίχημα του ΚΙΝΑΛ ενόψει εκλογών

Πάνος Θεοδωρίδης

Η οµιλία της Φώφης Γεννηµατά στην Κεντρική Επιτροπή του ΚΙΝΑΛ έδειξε τον προσανατολισµό αυτού του κεντρώου κατά βάση κόµµατος που ξεκίνησε ως τάση ολικής συσπείρωσης του χώρου, αλλά εµβολίστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ δραστικά, µε κορύφωση µια φοβερή ανακατωσούρα στη ΔΗΜΑΡ. Ο Χριστοδουλάκης, νέος γραµµατέας µε 62%, ήταν αναµενόµενος. Το Πολιτικό Συµβούλιο επίσης δεν προκάλεσε απορίες.

Το µόνο ερώτηµα που αιωρείται είναι κατά πόσο αυτή η πρόταση προς τον ελληνικό λαό θα καλύψει τους στόχους του 10% και θα επαναπατρίσει µέρος από τους οπαδούς και στελέχη του ΠΑΣΟΚ που έχουν πιάσει δουλειά από καιρό στην κυβέρνηση. Τελικά, ο κρίσιµος πυλώνας είναι αν το ΚΙΝΑΛ θα συµπεριφερθεί ως µειωµένης εµβέλειας κίνηµα του Κέντρου στην πολιτική ρουλέτα ή αν αυτή η ρύθµιση είναι πράγµατι µια βάση εκκίνησης για εκλογική απογείωση.

Δύσκολη η πρόβλεψη. Καθώς είναι εντατικός και συχνά ακραίος ο ανταγωνισµός των δύο κοµµάτων που προπορεύονται (µε κάποια ελαστικότητα στις προβλέψεις), ο νέος γραµµατέας και το Πολιτικό Συµβούλιο µάλλον θα πρέπει να χαράξουν µια συνέχεια µε βάση εκλογικά αποτελέσµατα που θα υπάρξουν. Φυσικά η κυρία Γεννηµατά δηλώνει την αυτοτέλεια κινήσεων, στόχων και σκοπών, αλλά κανένας σοβαρός πολιτικός δεν ξεστόµισε ποτέ το «ψηφίστε µας για να γίνουµε η ζωντανή συνείδηση του κόµµατος µε το οποίο σκοπεύουµε να συνεργαστούµε». Ο κεντρικός πολιτικός στίβος θα ξεκαθαρίσει αυτό το ζήτηµα. Είναι θέµα πεποίθησης, έστω παροδικής, και όχι µια αµετακίνητη αρχή. Νοµίζω πως το κλειδί σε αυτά (και σε άλλα, για την ώρα ασαφή) θα δοθεί εάν το πρόκριµα των ευρωεκλογών υπάρξει και θα είναι δείκτης για τις επερχόµενες εθνικές εκλογές. Ετσι και καβατζάρουµε τον εκλογικό Μάιο, οι δηµοσκοπήσεις θα ατονήσουν και θα µπούµε στα βαθιά.

Μετά τις εκλογές του 2012, το Κέντρο πλάθει εναλλακτικές που συνήθως καταρρέουν ή µένουν ανενεργές. Αλλά το 2019 έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι και οι εξελίξεις θα υπερβούν τις προφητείες. Είναι πάντως προβληµατικό να περιµένεις από επιλογές τρίτων τη δικαίωση των αποφάσεών σου.

ΚΙΝΑΛΠΑΣΟΚ