Απόψεις|24.04.2019 13:05

Υπόθεση σουβλάκι: µια δεύτερη ανάγνωση

Γιώργος Μανέττας

Η πρόθεση κάποιων ψητοπωλών να αυξήσουν την τιµή που πωλείται το σουβλάκι ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων. Το social media πήραν κυριολεκτικά φωτιά, µε την πλειονότητα των χρηστών να τάσσεται κατά των ανατιµήσεων και να κατακεραυνώνει όσους είχαν διαφορετική άποψη. Ακόµη και οµάδα στο Facebook δηµιούργησαν κάποιοι, εκφράζοντας την αντίθεσή τους για την «αδικία» που επιχειρείται σε βάρος των καταναλωτών, ενώ φήµες θέλουν να σχεδιάζεται και πορεία διαµαρτυρίας!

«Κάτω τα χέρια από το σουβλάκι», «∆εν θα το επιτρέψουµε», «Σουβλάκι θα λέµε και θα κλαίµε» είναι µερικές από τις χαριτωµένες ατάκες που ακούστηκαν µεταξύ σοβαρού και αστείου στις παρέες. Ωραία όλα αυτά, ωστόσο στην πράξη θα φανεί πόσο αποφασισµένοι είναι οι καταναλωτές να αποτρέψουν τα σχέδια κάποιων ψητοπωλών, γυρίζοντας την πλάτη στους επαγγελµατίες της εστίασης που θα ακριβύνουν το δηµοφιλές προϊόν. Αυτή είναι στο τέλος της ηµέρας και η δύναµη του καταναλωτή. Ετσι επιβραβεύει ή αποδοκιµάζει αντίστοιχα τις εταιρείες και τα προϊόντα. Σε µια δεύτερη ανάγνωση, η παραπάνω υπόθεση ανέδειξε το µεγαλύτερο πρόβληµα της ελληνικής οικονοµίας: τη µεγάλη εξάρτησή της από τις εισαγωγές πρώτων υλών.

Ειδικά στο χοιρινό κρέας η εγχώρια παραγωγή, σύµφωνα µε παράγοντες του χώρου, µετά βίας καλύπτει το 35% µε 40% των αναγκών. Αυτό σηµαίνει ότι το υπόλοιπο περίπου 60% έρχεται από το εξωτερικό. Ακόµη µεγαλύτερο είναι το πρόβληµα στο βοδινό κρέας. Υπενθυµίζεται πως το βασικό επιχείρηµα των ψητοπωλών υπέρ των ανατιµήσεων είναι η εκτόξευση της τιµής του χοιρινού που έρχεται από το εξωτερικό, την οποία και αδυνατούν να απορροφήσουν. Παράγοντες της αγοράς επισηµαίνουν πως εάν υπήρχε εγχώρια παραγωγή για να καλύψει τη ζήτηση, τα πράγµατα θα ήταν διαφορετικά, αφού θα υπήρχε πρώτη ύλη σε ανταγωνιστική τιµή για τα ψητοπωλεία. ∆υστυχώς, παρότιβιώσαµε µια πρωτοφανή κρίση, δεν πήραµε το µάθηµά µας.

Ακόµη παλεύουµε για να κερδίσουµε το στοίχηµα τόνωσης της εγχώριας παραγωγής... Οπως πολλές φορές έχουµε τονίσει είναι επιτακτική ανάγκη να ανοίξει επιτέλους ένας ουσιαστικός διάλογος για το µέλλον της ελληνικής παραγωγής και τον ρόλο που θα παίξει στη δηµιουργία µιας ισχυρής οικονοµίας, που θα είναι ανταγωνιστική και θα αντέχει στους διεθνείς κραδασµούς.

σουβλάκι