Απόψεις|25.04.2019 14:03

Μέρισμα στην κοινωνία

Έθνος Γνώμη

Ολες, µηδεµιάς εξαιρουµένης, µπροστά από κρίσιµες εκλογικές αναµετρήσεις προστρέχουν στον εκάστοτε υπουργό Οικονοµικών. Να µετρήσει και να ζυγίσει τον κουµπαρά των παροχών πάνω στον οποίο θα γίνουν οι προεκλογικές εξαγγελίες.

Σήµερα, έπειτα από µια δεκαετή κρίση και οκτώ χρόνια µνηµονίων, η ανάκτηση των τεράστιων απωλειών που υπέστησαν εκατοµµύρια ελληνικά νοικοκυριά είναι περισσότερο από αναγκαία. Το θέµα είναι, βέβαια, πως τα βήµατα και σε αυτό το πεδίο, καλώς ή κακώς, πρέπει να είναι προσεκτικά. Μπορεί η οικονοµία να υπεραποδίδει δηµοσιονοµικά και τα πρωτογενή υπερπλεονάσµατα που παράγει η χώρα να γίνονται αποδεκτά από όλους χωρίς αστερίσκους, οι ισορροπίες όµως µε τις αγορές και τους θεσµούς παραµένουν λεπτές. Αυτό δεν σηµαίνει πως δεν πρέπει ή δεν µπορεί η Ελλάδα να αξιοποιήσει πολύτιµους βαθµούς οικονοµικής ελευθερίας, που τους κέρδισε, άλλωστε, µε σκληρά µέτρα λιτότητας και θυσίες επί σειρά ετών.

Είναι, ωστόσο, κρίσιµης σηµασίας όλα να γίνουν µε έναν τρόπο ο οποίος δεν θα στείλει µηνύµατα που δεν πρέπει στις αγορές, από τις οποίες εξαρτάται η µεσοµακροπρόθεσµη πορεία της ελληνικής οικονοµίας και των ελληνικών επιχειρήσεων που προσφέρουν εργασία σε εκατοµµύρια Ελλήνων. Τόσο όσο µπορούµε, εποµένως, χωρίς να απειληθεί η αξιοπιστία που οικοδοµήθηκε µε τόσο µεγάλο κόστος τα τελευταία χρόνια. Ή, όπως λέει και ο σοφός λαός, παροχές µέχρι εκεί που φτάνει η ποδιά µας.

κοινωνικό μέρισμα