Απόψεις|25.04.2019 14:41

Το αβγό µε το µουστάκι (του Βαγγέλη Μεϊμαράκη)

Γεράσιμος Λιβιτσάνος

Οχι ότι δεν έχει πολιτικές θέσεις ο επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου της Ν∆. Αλλά ξέρετε τώρα: Οι ευρωεκλογές είναι µυστήρια υπόθεση. Πρόκειται για τις εκλογές που έχουν τα πιο έντονα χαρακτηριστικά «πασαρέλας». Ενα τεράστιο εκλογικό σώµα. ∆εν προσεγγίζεται ούτε µε συγκεντρώσεις, ούτε µε περιοδείες, ούτε µε πρακτικές πόρτα-πόρτα. Ο,τι, δηλαδή, πρέπει να κάνει ένας υποψήφιος δηµοτικός σύµβουλος ή ένας τοπικός βουλευτής.

Το avatar του υποψηφίου και η µιντιακή του εικόνα είναι που κάνουν τη διαφορά. Ετσι, λοιπόν, η στρογγυλή φατσούλα µε το µουστάκι που έστειλε για να ευχηθεί «Καλό Πάσχα» ο Βαγγέλης Μεϊµαράκης δεν είναι ούτε ένδειξη του χιούµορ που -όντως- διαθέτει, αλλά ούτε µια ιδέα της στιγµής. Είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να πληροί τα κριτήρια που σας περιέγραψα παραπάνω.

Οµως, να σας πω την αλήθεια, δεν είναι αυτό που µου έκανε περισσότερο εντύπωση στην προεκλογική του καµπάνια. Αλλο είναι. Μια προσπάθεια που βλέπω τις τελευταίες ηµέρες να απευθυνθεί όχι σε ένα ευρύτερο ακροατήριο αλλά στην πιο «κλασική ∆εξιά». Ετσι, στην τελευταία του συνέντευξη σε τηλεοπτικό κανάλι, στον ΣΚΑΪ, που έχει σαφώς περισσότερο «παραταξιακό» κοινό, ο Βαγγέλης Μεϊµαράκης έµοιαζε να θέλει να αποστασιοποιηθεί λίγο από το πολύ κεντροδεξιό προφίλ.

Αυτό, δηλαδή, που ο ίδιος έχει οικοδοµήσει. Μας πληροφόρησε, λοιπόν, ότι ουδέποτε το 2015 τέθηκε θέµα συγκυβέρνησης µε τον ΣΥΡΙΖΑ. Κι ας είχε πει ακριβώς αυτό πρόσφατα η Ντόρα Μπακογιάννη. «Πώς θα συγκυβερνούσαµε αφού δεν συµφωνούσαµε σε τίποτα;» αναρωτήθηκε ο Βαγγέλης Μεϊµαράκης.

Επίσης, διασκέδασε τις εντυπώσεις για την αναφορά στο θέµα της υποψηφιότητας Τσίπρα για το Νόµπελ Ειρήνης και ξεκαθάρισε ότι ουδέποτε είπε µισόλογα ή ήταν υπέρ της Συµφωνίας των Πρεσπών. Μάλιστα, χαρακτήρισε την πιο σωστή και έξυπνη κίνηση αυτή του Κυρ. Μητσοτάκη να καταθέσει πρόταση µοµφής κατά του Πολάκη. Οπως ξέρετε, οι δηλώσεις των πολιτικών και οι αποχρώσεις του λόγου τους είναι δύσκολο να οριοθετηθούν.

Ετσι, ο Βαγγέλης Μεϊµαράκης µπορεί απλώς να υποστηρίξει πως «φώτισε» µια άλλη πλευρά των απόψεών του και κανείς να µην µπορεί να του φέρει αντίρρηση. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η εικόνα που είχε τον τελευταίο καιρό ήταν κάτι παραπάνω από φανερό πως είχε συγκεντρώσει τη δυσαρέσκεια µιας µερίδας στελεχών της ΝΔ.

Βαγγέλης ΜεϊμαράκηςΝέα Δημοκρατία