Απόψεις|26.04.2019 12:37

ΑµεΑ και κοινωνία - Μια πολιτική πτυχή που οι περισσότεροι αγνοούσαµε

Έθνος Γνώμη

Υπάρχουν πολλές προσπάθειες να βελτιωθεί η θέση των ΑµεΑ στη χώρα, αλλά, όπως συµβαίνει και σε άλλες περιπτώσεις ειδικών κοινωνικών οµάδων, ο δρόµος είναι δύσβατος. Οι λόγοι πολλοί. Κυρίως επειδή η οµπρέλα της Πολιτείας έχει επεκταθεί και σε οµάδες του πληθυσµού που έχουν επίσης ανάγκη. Καθώς όλα αυτά τα µέτρα, τα παλαιότερα και τα νεότερα, είναι αναπόσπαστο τµήµα του λεγόµενου «κοινωνικού κράτους».

Το οποίο ήταν όνειρο και διεκδίκηση της Ενωµένης Ευρώπης, µε την οποία µας δένουν ποικίλοι δεσµοί. Ετσι είναι φυσικό να υπάρχει όχι µόνο συνωστισµός κάτω από την ανάγκη και άλλων δαπανών, αλλά και επέκταση των διαφόρων µορφών συνδροµής και σε άλλα χαρακτηριστικά της κοινωνικής ευαισθησίας.

Η πρόσφατη ένταση µεταξύ ενός αξιόλογου ανθρώπου, του κ. Κυµπουρόπουλου, και του αναπληρωτή υπουργού Υγείας κ. Πολάκη φανέρωσε και µια πολιτική πτυχή που οι περισσότεροι αγνοούσαµε. Επειδή ο ψυχίατρος που αγωνίστηκε, από την εποχή που έγινε σηµαιοφόρος σε παρέλαση έως τη δηµιουργία προσβάσεων στη σχολή όπου σπούδαζε, και κατάφερε πολλά, φανέρωσε την πολιτική του θέση, η οποία θεωρήθηκε από τον υφυπουργό «νεοφιλελεύθερη» και κρίθηκε σε αυτήν τη βάση η άποψή του για τον τρόπο που έβλεπε και βλέπει τη χειραφέτηση των ΑµεΑ.

Το να µιλάς για τέτοιου τύπου προβλήµατα σε ασφυκτικά στενό χώρο, καθώς το ∆ιαδίκτυο δεν επιτρέπει πολλές αναλύσεις σε βάθος, έφερε «στα κόκκινα» την αντιπαράθεση. Παραµονές εκλογών, µια τέτοια ένταση ήταν µια εξέλιξη που λίγοι περίµεναν και πάντως όχι τα επιτελεία των δύο µονοµάχων.

Στέλιος ΚυμπουρόπουλοςΠαύλος ΠολάκηςΑμεΑ