Απόψεις|27.04.2019 16:59

Τριγωνική ισορροπία

Γιώργος Καπόπουλος

Μπορεί η Τουρκία να εξοµαλύνει τις σχέσεις της µε τις ΗΠΑ και ταυτόχρονα να διατηρήσει τα κεκτηµένα της διµερούς προσέγγισης µε τη Μόσχα, που ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2016; Το ερώτηµα δεν αφορά το εάν η Αγκυρα µπορεί να προµηθευθεί και τους S-400 και τους Πάτριοτ, αλλά την κατάσταση που θα διαµορφωθεί στη Βορειοανατολική Συρία γύρω από τη ζώνη ασφαλείας στη συριακή πλευρά της τουρκοσυριακής µεθορίου. Ακόµη και στην καλύτερη των περιπτώσεων που θα διαµορφωθεί κοινή φόρµουλα επιτήρησης της ζώνης ασφαλείας µε παρουσία τουρκικών δυνάµεων, αποδεκτή και από τους Κούρδους της Συρίας και από την Αγκυρα, η συµφωνία αυτή θα πρέπει να γίνει αποδεκτή και από τη Μόσχα, την Τεχεράνη και τη ∆αµασκό.

Το συγκριτικό πλεονέκτηµα της Μόσχας είναι η σταθερή και µακροπρόθεσµη εµπλοκή της στη Συρία, µε κύριο στόχο την επάνοδο του συνόλου της χώρας υπό τον έλεγχο του καθεστώτος Ασαντ. Σε ό,τι αφορά τις ΗΠΑ, µετά την εξαγγελία Τραµπ για εσπευσµένη αποχώρηση των αµερικανικών δυνάµεων από τη Συρία τον περασµένο ∆εκέµβριο, ακολούθησαν παλινωδίες και παλινδροµήσεις που αθροιστικά έχουν προκαλέσει συνολική σύγχυση για τον χρονικό ορίζοντα της εκεί αµερικανικής παρουσίας. Ολα τα παραπάνω αθροιστικά φωτίζουν την αναζήτηση από τις ΗΠΑ και την Τουρκία συµβιβαστικής φόρµουλας για τη ζώνη ασφαλείας στην τουρκοσυριακή µεθόριο σαν προσπάθεια τετραγωνισµού του κύκλου.

Η όποια συµβιβαστική φόρµουλα θα πρέπει να είναι αποδεκτή ταυτόχρονα και από την Αγκυρα και από τις κουρδοσυριακές οργανώσεις PYD-YPG, αλλά, όπως προαναφέρθηκε, και από τη Μόσχα, την Τεχεράνη και τη ∆αµασκό. Ετσι η διαµάχη για το εάν η Τουρκία θα προµηθευτεί ταυτόχρονα τους S-400 και τους Πάτριοτ αλλά και το εάν η παρουσία του ρωσικού πυραυλικού συστήµατος συνιστά απειλή για την ασφάλεια των αµερικανικών µαχητικών F-35, δεν είναι παρά η κορυφή του παγόβουνου. Αυτό που προβάλλει επί της ουσίας να είναι ασύµβατο είναι η διαµόρφωση µιας ισορροπίας της Αγκυρας ανάµεσα στις στοχεύσεις και των ΗΠΑ και της Ρωσίας για την επόµενη µέρα τόσο στη Συρία όσο και στην ευρύτερη περιοχή

ΗΠΑΤουρκία