Απόψεις|30.04.2019 11:20

Άποψη: Η αριστερή στροφή αποδίδει

Newsroom

Εχει ιδιαίτερο πολιτικό ενδιαφέρον το εκλογικό αποτέλεσµα στην Ισπανία. Οι σοσιαλιστές του Σάντσεθ, ακολουθώντας πιο αριστερή πολιτική από την παραδοσιακή του κόµµατός τους, διπλασίασαν τη δύναµή τους και έχουν σαφές προβάδισµα σε ψήφους και βουλευτές, χωρίς όµως αυτοδυναµία.

∆εν υιοθέτησαν πολιτικές σύγκλισης µε το δεξιό Λαϊκό Κόµµα, αλλά πολιτικές ρήξης. Ούτε επέλεξαν τη λογική των ίσων αποστάσεων µεταξύ Αριστεράς και ∆εξιάς. Εστριψαν, σαφώς, αριστερά και ως κόµµα και ως επιλογή πολιτικών συµµαχιών. Το ακριβώς αντίθετο, δηλαδή, απ’ ό,τι κάνει στην Ελλάδα το ΚΙΝΑΛ της κυρίας Γεννηµατά...

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η κατάρρευση του Λαϊκού Κόµµατος, το οποίο, για να αντιµετωπίσει τις ακροδεξιές πιέσεις του Vox, επιχείρησε πιο δεξιά στροφή. Το αποτέλεσµα ήταν η διόγκωση των εκλογικών απωλειών και η ενίσχυση του ακροδεξιού Vox! Μία ακόµα επιβεβαίωση της ακροδεξιάς ενίσχυσης σε όλη την Ευρώπη!

Μερικοί σχολιαστές εστιάζουν στην εκλογική υποχώρηση των Podemos. Είναι φυσιολογική, γιατί στο πλαίσιο του προοδευτικού χώρου, πάντα στις εθνικές εκλογές, πριµοδοτείται το ισχυρότερο κόµµα, δηλαδή αυτό που διεκδικεί τον σχηµατισµό κυβέρνησης.

εκλογές Ισπανία