Απόψεις|02.05.2019 12:09

Συντάξεις µε δίκαια κριτήρια

Έθνος Γνώμη

Σε πολλές περιπτώσεις, µάλιστα, η καθίζηση των αποδοχών οδήγησε χιλιάδες απόµαχους της εργασίας σε συνθήκες φτώχειας, ακόµα και εξαθλίωσης. Τα επίσηµα στοιχεία δείχνουν ότι πάνω από 600.000 συντάξεις γήρατος δεν ξεπερνούν τα 600 ευρώ τον µήνα. Επιπρόσθετα, ο οριζόντιος και τυφλός χαρακτήρας των περικοπών αδίκησε όσους είχαν περισσότερα έτη ασφάλισης, καθώς µέρος των εισφορών που κατέβαλλαν χάθηκε στον βωµό της δηµοσιονοµικής εξυγίανσης.

Ο φόβος και η ανασφάλεια για ακόµα χειρότερες µέρες έσπρωξαν πολλούς στην έξοδο από την εργασία, µε αποτέλεσµα η δαπάνη των Tαµείων να επιβαρύνεται και να εξουδετερώνεται σηµαντικό µέρος των πόρων που εξοικονοµούσε το Δηµόσιο από τις περικοπές. Στην Ελλάδα των µνηµονίων, δυστυχώς, η σύνταξη έγινε καταφύγιο και οι µαζικές αποχωρήσεις προκάλεσαν µεγάλα κενά σε κρίσιµους τοµείς όπως η Υγεία και η Παιδεία.

Το θέµα δεν είναι µόνο το ύψος της σύνταξης αλλά και η σχέση συνταξιούχων και ασφαλισµένων. Αν δεν υπάρχουν δουλειές και αξιοπρεπείς µισθοί, οι εισφορές στα ασφαλιστικά ταµεία δεν θα επαρκούν για να πληρωθούν οι συντάξεις. Η κυβέρνηση οφείλει στο µέτρο του δυνατού να αναπληρώσει τις απώλειες των συνταξιούχων και να επανεξετάσει συνολικά το Ασφαλιστικό, µε δίκαια και διαφανή κοινωνικά κριτήρια και σε συνδυασµό µε την αγορά εργασίας. Για να σπάσει ο φαύλος κύκλος.

συνταξιούχοισυντάξεις