Απόψεις|03.05.2019 14:22

Σκουπίδια µε πολιτική διάσταση

Κατερίνα Τζαβάρα

Το κρίσιµο θέµα της διαχείρισης των απορριµµάτων όπως κι εκείνο της αντιµετώπισης των φυσικών καταστροφών είναι από τα µέγιστα στην αναµέτρηση των υποψήφιων περιφερειαρχών. Στην πραγµατικότητα, η βυθισµένη στα κάθε λογής «σκουπίδια» καθηµερινότητά µας είναι από τα πλέον σοβαρά θέµατα, που επιδέχεται κυρίως πολιτική λύση.

Τις µέρες αυτές που ο καιρός έφτιαξε και µάλιστα εν µέσω πασχαλινών διακοπών, µεγάλωσε ο διαθέσιµος χρόνος για περιηγήσεις σε µια Αθήνα που δεν διακρίνεται για το φιλικό στους φανατικούς περιπατητές του κέντρου προφίλ της. Γενικότερα όµως, δεν είναι κάτι καινούργιο πως από τη στιγµή που τα οικονοµικά των δήµων περιορίστηκαν, η καθαριότητα ήταν από τους τοµείς που είδαν τις ανοιχτές πληγές τους να κακοφορµίζουν, γεννώντας ταυτόχρονα σειρά άλλων προβληµάτων.

Ως άνθρωπος του κέντρου αυτής της πόλης, έχω συναίσθηση της αλήθειας της. Αυτό δεν σηµαίνει πως δεν µε ενοχλεί η εικόνα της βρωµιάς και της απαξίωσης ακόµη και των πιο αγαπηµένων -και δηµοφιλών σε έναν βαθµόστοιχείων της. Οι κατεστραµµένοι δυσώδεις κάδοι, τα διάχυτα σκουπίδια, η πλάνη της ανακύκλωσης, φτιάχνουν σίγουρα ένα µπαγκράουντ σε όσους θέλουν εύκολα να προβλέπουν πως «η Αθήνα θα γίνει Νάπολη», µε αναφορές στην πόλη του ιταλικού Νότου που αντιµετωπίζει χρόνιο πρόβληµα διαχείρισης των απορριµµάτων της.

Ακόµη και η πλέον καλοπροαίρετη προσέγγιση όµως δεν µπορεί παρά να βρει εχθρούς στην έλλειψη παιδείας για ένα τόσο κρίσιµο ζήτηµα, που ξεκινά από την αβασάνιστη ρίψη σκουπιδιών εντός και εκτός κάδων και φθάνει στην τελευταία λεπτοµέρεια της σκισµένης σακούλας, της σύγχυσης σχετικά µε το τι ανακυκλώνεται και πώς πρέπει να το ρίχνουµε στον κάδο, της χωρίς τέλος ανευθυνότητας της απόρριψης µεγάλων άχρηστων αντικειµένων (στρώµατα, έπιπλα, µέχρι και οικοδοµικά υλικά) στους συµβατικούς κάδους σκουπιδιών.

Αυτά τη στιγµή που στην υπόλοιπη Ευρώπη οι πολίτες κατεβάζουν ποιοτικώς διαχωρισµένα τα απορρίµµατά τους, µπορεί να πληρώνουν πρόστιµο γιατί άφησαν ανοιχτό τον κάδο µε τα σκουπίδια τους (οπότε και δεν γίνεται καν αποκοµιδή) και οργανώνουν καµπάνιες για να κάνουν καθαρότερες τις λιγότερο καθαρές γωνιές της πόλης όπου διαβιούν. Μ’ αυτά και µε τ’ άλλα, µου ήρθε στο µυαλό η επιστηµονική άποψη πως «κάθε φορά που πετάµε κάτι στα σκουπίδια δηµιουργούµε ένα πολιτισµικό αποτύπωµα» και αναρωτήθηκα σχεδόν µεταφυσικά πώς οι αρχαιολόγοι του µέλλοντος θα καταφέρουν µια µέρα να βγάλουν άκρη αλλά και πόσο φρικτά άσχηµες, σύγχρονες «αλήθειες για πέταµα» χάνονται µαζί µε το στρεβλό τους αποτύπωµα.

απορρίμματα