Απόψεις|03.05.2019 14:31

Το αφορολόγητο στην ώρα του, όπως και οι εκλογές...

Βούλα Κεχαγιά

Αν ήθελε η αξιωµατική αντιπολίτευση, θα µπορούσε από τον Φεβρουάριο να υποστηρίξει την πρόταση νόµου που κατέθεσε το ΚΙΝΑΛ για τη µη µείωση του αφορολόγητου. Αντιθέτως, τότε η ΝΔ σφύριξε αδιάφορα. Ενδεχοµένως διότι ο ίδιος ο αρχηγός της τον περασµένο Σεπτέµβριο από τη ΔΕΘ εµφανίστηκε διστακτικός στην ακύρωση του µέτρου από µία µελλοντική κυβέρνησή του.

Το Κίνηµα Αλλαγής είχε γκρινιάξει και το προηγούµενο καλοκαίρι στην Πειραιώς, διότι αντί η ΝΔ να ψηφίσει άλλη δική του πρόταση νόµου για τη µη περικοπή στις συντάξεις, κατέθεσε δική της χωριστή τροπολογία. Ολα αυτά θα αποτελούσαν, βεβαίως, υλικό για µία συζήτηση επί της ουσίας, εφόσον η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν ανακοίνωνε πρώτη την πρόθεσή της για διάσωση των συντάξεων (αρχικώς) και για ακύρωση της µείωσης του αφορολόγητου (µετέπειτα).

Εν προκειµένω, όταν η αξιωµατική αντιπολίτευση επιχειρεί να «αιφνιδιάσει» ζητώντας µε τροπολογία τη µη µείωση του αφορολόγητου, παραβιάζει ανοιχτές θύρες. Η ηγεσία της Ν∆ θα µπορούσε κάλλιστα να δεσµευτεί, όπως έκανε και ο πρωθυπουργός, ότι σε περίπτωση που αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας δεν θα εφαρµοστεί η ψηφισµένη µείωση.

Προτίµησε να λειτουργήσει εκ του ασφαλούς, γνωρίζοντας πως η ακύρωση του µέτρου, που συνιστά µνηµονιακή υποχρέωση, δεν µπορεί να είναι αποτέλεσµα µιας µονοµερούς πρωτοβουλίας, αλλά κυρίως διαβούλευσης µε τους θεσµούς. Η κυβέρνηση αποκάλυψε τις προθέσεις της να σώσει τις συντάξεις το καλοκαίρι του 2018, αλλά το πέτυχε προς το τέλος του φθινοπώρου, πριν από την κατάθεση του προϋπολογισµού.

Εκτός εάν η ΝΔ πιστεύει ότι το αφορολόγητο είναι ούτως ή άλλως χαµένη υπόθεση, διότι η όποια κυβέρνηση δεν έχει να δώσει κάποιο αντάλλαγµα, όπως π.χ. ένα «Μακεδονικό», για να το διατηρήσει στα σηµερινά επίπεδα... Οπως και να ’χει, δεν είναι η ώρα του αφορολόγητου για την κυβέρνηση Τσίπρα. Είναι η ώρα της ρύθµισης για τις 120 δόσεις και του νέου πακέτου θετικών µέτρων για τη µεσαία τάξη. Είναι, επίσης, η ώρα για την εξόφληση ενός µεγάλου τµήµατος του χρέους της χώρας προς το ΔΝΤ, θέµα για το οποίο µόλις δόθηκε το «πράσινο φως» από τον ESM. Κοινώς, το αφορολόγητο θα έρθει στην ώρα του, όπως και οι εκλογές...

αφορολόγητο