Απόψεις|06.05.2019 14:03

Τα ξερά και τα χλωρά...

Έθνος Γνώμη

Το πολυαναµενόµενο πολυνοµοσχέδιο για τις ρυθµίσεις χρεών στην Εφορία, στα ασφαλιστικά ταµεία και στους δήµους παίρνει τον δρόµο του για τη Βουλή και υπόσχεται διέξοδο για εκατοµµύρια οφειλέτες που αδυνατούν να εξοφλήσουν συσσωρευµένες οφειλές, µε ρυθµίσεις έως και σε 120 δόσεις και µε γενναίο «κούρεµα» προσαυξήσεων και προστίµων.

Πρόκειται για µια θετική εξέλιξη, έπειτα από µια δεκαετή ύφεση που «κοκκίνισε» τους ισολογισµούς των ελληνικών νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, εξανεµίζοντας ούτε ένα ούτε δύο, αλλά πάνω από 60 δισ. ευρώ εθνικού πλούτου. Είναι πολύ πιθανό παράλληλα, τελικά, µέσω αυτών των ρυθµίσεων όχι απλώς να διευκολυνθούν εκατοµµύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις, αλλά και να αυξηθούν τα έσοδα των κρατικών ταµείων, καθώς πολλοί οφειλέτες που δεν µπορούσαν να ανταποκριθούν, τώρα θα µπορέσουν να ξεκινήσουν να πληρώνουν.

Την ίδια ώρα, είναι επιβεβληµένο ο νέος νόµος να µην εξελιχθεί σε ένα νέο καταφύγιο για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές. Ούτε φυσικά είναι σωστό κοντά στα ξερά να καίγονται και τα χλωρά. Η κυβέρνηση, διά των αρµοδίων υπουργών, διαβεβαιώνει πως η «αρχιτεκτονική» του πολυνοµοσχεδίου περιέχει επαρκείς προβλέψεις και δικλίδες ώστε να µη δηµιουργηθεί, για ακόµη µία φορά, πρόσφορο έδαφος για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές. Το πόσο ασφαλές θα αποδειχθεί το τείχος προστασίας θα κριθεί στην πράξη τους επόµενους µήνες, καθώς θα «πρασινίζουν» σταδιακά οι οφειλές των πραγµατικά συνεπών οφειλετών.

εφορία120 δόσεις