Απόψεις|06.05.2019 14:06

Αδιέξοδη διαπραγµάτευση ΗΠΑ-Τουρκίας;

Newsroom

Οι συνοµιλίες ΗΠΑ-Τουρκίας για τη ζώνη ασφαλείας στην τουρκοσυριακή µεθόριο συνεχίζονται, µε την Αγκυρα να διαπιστώνει σχετική πρόοδο, χωρίς όµως να υπάρχουν συγκεκριµένα σηµεία σύγκλισης. Οι στόχοι των δύο πλευρών συγκρούονται µετωπικά:

• Για τις ΗΠΑ, η ζώνη ασφαλείας ανάµεσα στην Τουρκία και την κουρδική οντότητα στη βορειοανατολική Συρία θα πρέπει να εγγυάται την ασφάλεια της κουρδικής πλευράς σε µακροπρόθεσµο χρονικό ορίζοντα.

• Για την Τουρκία, οι διευθετήσεις για τον έλεγχο της ζώνης ασφαλείας θα πρέπει να αφήνουν ανοιχτή µια µελλοντική ευρείας κλίµακας επιχείρηση εκκαθάρισης των κουρδικών δυνάµεων ανατολικά του Ευφράτη ποταµού µέχρι τα σύνορα µε το Ιράκ.

Με δεδοµένες τις παραπάνω διαµετρικά αντίθετες στοχεύσεις, το περιθώριο συµβιβαστικής φόρµουλας στις συνοµιλίες ΗΠΑ-Τουρκίας εκ των πραγµάτων περιορίζεται σε συµβολικές κινήσεις επικοινωνιακού χαρακτήρα:

• Η Αγκυρα είναι πρόθυµη να αποδεχθεί την παραµονή συµβολικής αµερικανικής στρατιωτικής δύναµης στη ζώνη ασφαλείας το µέγεθος της οποίας δεν θα βραχυκυκλώνει µια ενδεχόµενη µελλοντική τουρκική εισβολή.

• Αντίστοιχα η Ουάσιγκτον είναι πρόθυµη να αποδεχθεί µια συµβολική στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας στη ζώνη ασφαλείας µε σαφείς δεσµεύσεις που θα εγγυώνται την ασφάλεια των Κούρδων. Μόνο αν λάβουµε υπόψη τα παραπάνω µπορούµε να αξιολογήσουµε την πραγµατική βαρύτητα της αισιοδοξίας των Τούρκων αξιωµατούχων που διαπιστώνουν σηµεία σύγκλισης ανάµεσα στην Ουάσιγκτον και την Αγκυρα. Είναι σαφές ότι η αισιοδοξία στοχεύει στο να διασκεδάσει τις κλιµακούµενες απειλές για σκληρές αµερικανικές κυρώσεις στην περίπτωση που οι S-400 παραληφθούν από την Αγκυρα. Η παρατεταµένη διαπραγµάτευση ΗΠΑΤουρκίας δεν µπορεί να είναι διελκυστίνδα αορίστου χρόνου. Είναι σε άµεση συνάρτηση µε την παράδοση ή όχι των S-400, αλλά και µε την απόφαση ή όχι της Μόσχας να στηρίξει την προώθηση στρατιωτικών δυνάµεων του καθεστώτος Ασαντ µεταξύ Τουρκίας και κουρδικής βορειοανατολικής Συρίας.

ΗΠΑΣυρίαΤουρκία