Απόψεις|06.05.2019 14:22

Αγριεύουν τα πράγματα στη Μέση Ανατολή

Πάνος Θεοδωρίδης

Ρουκέτες πολλές από τη Χαµάς και τους τζιχαντιστές στο Ισραήλ, άµεση απάντηση µε αεροπορικές επιδροµές, όχι πολλές απώλειες, αλλά απώλειες – από πότε µπαίνει κοστολόγηση στον θάνατο και στις πληγές; Αλλά το πραγµατικό νέο είναι πως το Ισραήλ χτύπησε το κτίριο όπου στεγάζεται το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu. Για την ακρίβεια, το ισοπέδωσε.

Ακούγοντας και βλέποντας κανείς εκρήξεις και τον κακό χαµό, διότι διακόσιοι πύραυλοι δεν είναι παίξε, γέλασε, εντυπωσιάζεται από το ότι πολλοί χτυπήθηκαν από το αντιβαλλιστικό σύστηµα των Ισραηλινών και άλλοι έπεσαν σε ερηµιές. Αλλά αυτό δείχνει πως αρχίζουν σοβαρότερες εµπλοκές, αφού σαφώς οι µικρές σχετικά απώλειες εκατέρων παραπέµπουν σε ένα πράγµα: την προειδοποίηση.

Ακόµη και στο Anadolu υπήρξαν προεισαγωγικές βολές που σήµαιναν «φυλαχτείτε». Ισως αυτά να προαναγγέλλουν βαριές φασαρίες στο µέλλον, ίσως όχι. Αλλά το πιο εντυπωσιακό είναι η έκρηξη εκ µέρους της Τουρκίας, που δεν φαίνεται να κρύβει την πλευρά που διάλεξε στο καµίνι της Μέσης Ανατολής. ∆εν ξεχνιέται πως πριν από έναν αιώνα οι Τούρκοι ήλεγχαν την περιοχή και την περίµετρο, έως τουλάχιστον τα χρόνια του Λόρενς της Αραβίας.

Ελπίζω να είναι τροχιοδεικτικά όλα αυτά, διότι οι σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας είναι µεν τεταµένες, αλλά κανένας δεν έβγαλε κιχ όταν ο Ερντογάν πήρε υπό την κατοχή του µια λωρίδα γης και οικισµών στα νότια σύνορά του σε καθαρά συριακό έδαφος. Και εδώ η παραβίαση της Συνθήκης της Λωζάνης δεν είναι παραµυθάκι για παιδιά.

Να υπενθυµίσω πως δεν υπάρχουν µόνο προετοιµασµένες συρράξεις, αλλά και απρόβλεπτες. ∆εν γίνονται όλα by the book, και µόνον αφελείς πιστεύουν ότι το εµπάργκο στα ιρανικά πετρέλαια δεν θα έφερνε αντίδραση των οµάδων που το υποστηρίζουν.

Αλλά µερικές φορές ακόµη και στην πιο οργανωµένη χώρα οι σύµβουλοι που αποτιµούν συνέπειες πολεµικών ενεργειών δεν έχουν επαφή µε τους συνήθως πιο προσεκτικούς διπλωµάτες. Καµία κοινωνία δεν έχει καταφέρει να γίνει κοινωνία µελισσών, µε βασίλισσα, κηφήνες και εργάτριες. Τουλάχιστον ακόµη. Αρα δικαίως κάθε εκτόξευση βλητικού όπλου µάς ταράζει.

ΠαλαιστίνηAnadolu