Απόψεις|07.05.2019 11:52

Οι χούλιγκαν, ο τελικός Κυπέλλου και οι Αγγελόπουλοι

Ανδρέας Παπαλουκάς

Ας το ομολογήσουν άπαντες κι ας πάψουν να κρύβονται πίσω από το δάχτυλό τους. Οσο κι αν προσπαθούν, δεν τα καταφέρνουν. Οι αδυναμίες τους (sic) δεν κρύβονται. Κι εκείνοι εμφανώς εκτίθενται. Ξέρω, ξέρω, τούτο ουδόλως τους ενδιαφέρει. Η δουλειά να γίνεται όσο πιο ανώδυνα γίνεται, γιατί αυγά δεν είναι εποχή για να τα σπάνε.

Οι κυβερνώντες, όλοι, όχι μόνον της νυν κυβέρνησης, αποφεύγουν να λάβουν μέτρα για την εξάλειψη του φαινομένου του χουλιγκανισμού, που ταλανίζει επί πολλά έτη τον ελληνικό αθλητισμό, αλλά και εν γένει την κοινωνία. Μπαχαλάκηδες, οι οποίοι αμέριμνοι καταστρέφουν ό,τι βρουν στο διάβα τους δεν υπάρχουν μόνον στα ελληνικά γήπεδα. Κινούνται γύρω μας, είναι παντού δίπλα μας.

Ας το παραδεχτούν οι ιθύνοντες ότι οι χούλιγκαν είναι εκείνοι που έχουν επιβάλλει τους νόμους τους. Που κάνουν ό,τι θέλουν και λογαριασμό δεν δίνουν σε κανένα. Και οι (εκάστοτε) κυβερνώντες πώς ενεργούν; Πώς αντιδρούν; Καλά, ευχαριστώ. Ενεργούν σαν να μην τους αγγίζει το θέμα, πετώντας την καυτή πατάτα όσο πιο μακριά γίνεται.

Εν προκειμένω την καυτή πατάτα της διεξαγωγής του τελικού Κυπέλλου με κόσμο. Με κόσμο, λέμε, όχι το πολύ με 1.500 νοματαίους, λες και οι δύο ομάδες, ο ΠΑΟΚ και η ΑΕΚ, έχουν τιμωρηθεί για έκνομες πράξεις οπαδών τους. Στην πραγματικότητα έχουν τιμωρηθεί από την πολιτεία, η οποία δεν κρύβει την αδυναμία της να περιφρουρήσει την τέλεση ενός τόσο σημαντικού αθλητικού γεγονότος. Σε όλον τον κόσμο είναι γιορτή, στην Ελλάδα ο τελικός μοιάζει με βαρύτατα ασθενή, ο οποίος είναι σε θέση να μολύνει τους γύρω του. Και οι φιναλίστ, που αντιλαμβάνονται την ανικανότητα του κρατικού μηχανισμού να πατάξει – με πράξεις, όχι με ευχολόγια – τη βία, δεν εκφράζουν στεντορεία τη φωνή τις αντιρρήσεις τους. Ο φόβος - ακόμη και από σαμποτέρ - φυλάει τα έρμα. Διότι η εκδήλωση τυχόν επεισοδίων στον τελικό Κυπέλλου θα επιφέρει τιμωρία (να ξεκινήσουν το νέο πρωτάθλημα με αφαίρεση βαθμών, να έχουν και την έδρα τους τιμωρημένη για κάποιον αριθμό αγώνων) των ομάδων τους, την οποία θα μεταφέρουν στην επόμενη αγωνιστική περίοδο.

Οι μπαχαλάκηδες, βέβαια, παίζουν παντού μπάλα. Δεν αποτελεί μόνον ποδοσφαιρικό… προνόμιο. Τα ίδια συμβαίνουν και στο μπάσκετ. Οι αδελφοί Αγγελόπουλοι είναι εμφανές ότι έχουν υποταχθεί στους οργανωμένους οπαδούς του Ολυμπιακού. Τους έχουν δώσει λευκή επιταγή να διαχειριστούν όπως καλύτερα (και αποτελεσματικότερα) γνωρίζουν το ζήτημα της οξείας αντιπαράθεσης της ΚΑΕ με την ΚΕΔ και την Ομοσπονδία μπάσκετ. Τους έχουν δώσει την… μπάλα να κάνουν παιχνίδι, αδιαφορώντας παγερά αν… ξεφύγουν κι εφαρμόσουν την τακτική «όποιον πάρει η μπάλα». Αρκεί να φέρουν, με όποιον τρόπο, με όποιο κόστος, εις πέρας την αποστολή τους.

Οχι, πείτε μου, έχουν επιβάλλει τα ταραχοποιά στοιχεία τους νόμους τους στα γήπεδα, στα Εξάρχεια, παντού ή έτσι μας φαίνεται; Αποφεύγει ή όχι η (εκάστοτε) κυβέρνηση να λάβει μέτρα ή θεωρείτε ότι τα πράττει όλα σωστά; Πάσα απάντηση δεκτή.

ΠαναθηναϊκόςΟλυμπιακός