Απόψεις|07.05.2019 14:19

Η περιφρόνηση του Δικαίου από την Τουρκία

Newsroom

Το γεωτρύπανο «Fatih» ετοιµάζεται να υπογραµµίσει την τουρκική παρουσία σε σηµεία που η Τουρκία θεωρεί δικά της βάσει του, δικής της επινόησης, «διεθνούς δικαίου», που αγνοεί τις συµφωνίες στις οποίες έχει προσχωρήσει το σύνολο σχεδόν των κρατών-µελών του ΟΗΕ. Παράλληλα, περιφρονεί τις εκκλήσεις των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, µεµφόµενη µάλιστα την Ουάσιγκτον για «υιοθέτηση συµπεριφοράς διεθνούς δικαστηρίου που προσπαθεί να περιορίσει τα τουρκικά δικαιώµατα».

Και φτάνει στο σηµείο να προκαλέσει µια, σηµειολογικά, πολύ ενδιαφέρουσα αντίδραση του Ισραήλ στους τουρκικούς παλικαρισµούς που θέτουν ολόκληρη περιοχή σε πραγµατικό κίνδυνο. Η Κύπρος προειδοποίησε την Τουρκία για το παράνοµο των κινήσεων στις οποίες ετοιµάζεται να προβεί. Οµως, παρά ταύτα και παρά τις νουθεσίες τρίτων, η Αγκυρα έφτασε στο εξωφρενικό σηµείο να ζητήσει τη συµπαράστασή του ΝΑΤΟ «για την προάσπιση των τουρκικών δικαιωµάτων».

Η Τουρκία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επεφύλαξε στην Ελλάδα και την Κύπρο πολλές φραστικές απειλές, χωρίς όµως να προχωρήσει σε κινήσεις αντίστοιχες των ηµερών των κεµαλικών κυβερνήσεων. Οµως ο αυτοπεριορισµός της ουδόλως αποκλείει µια αιφνίδια αλλαγή επιλογών. Τα γεωτρύπανα δεν τα προµηθεύτηκε για αναψυχή. Θα τα χρησιµοποιήσει όταν θα κρίνει ότι επήλθε η στιγµή για την ευόδωση των επιδιώξεών της. Είναι ευτύχηµα ότι σοβαρές φωνές υψώθηκαν από σηµαντικά διεθνή κέντρα σε µια προσπάθεια συγκράτησης της Αγκυρας που κορυφώνει την ανταρσία της έναντι της ∆ύσης, δηµιουργώντας ένα ακόµα πιο ρευστό περιβάλλον στην ήδη ευαίσθητη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Με ψυχραιµία, Αθήνα και Λευκωσία δραστηριοποιούνται προς όλες τις κατευθύνσεις για την αποτροπή ενός ατυχούς περιστατικού που µπορεί να έχει αλυσιδωτές συνέπειες. Από την πλευρά τους, οι δέκτες των παραστάσεών τους καλό είναι να µην εφησυχάζουν. Η Τουρκία χρειάζεται στενή παρακολούθηση σε κάθε κίνησή της που θέτει σε κίνδυνο όχι µόνο τα δικαιώµατα τρίτων στην περιοχή, αλλά συνειδητά εξωθεί τις καταστάσεις σε ατραπούς που µπορεί να οδηγήσουν τη διεθνή κοινότητα σε περιπέτειες.

Γράφει ο Γιώργος Κακλίκης, Πρέσβης ε.τ. και υποψήφιος ευρωβουλευτής µε το Ποτάµι

κυπριακή ΑΟΖ