Απόψεις|07.05.2019 14:31

Η κρίση έσπασε τα «αποστήµατα» στην αγορά

Γιώργος Μανέττας

Τις επιχειρήσεις που έκρυβαν «σκελετούς» και έφεραν «αµαρτίες» από την περίοδο της µεγάλης ευµάρειας. Οταν η τραπεζική κάνουλα ήταν υπέρ το δέον ανοιχτή και η χρηµατοδότηση πολλές φορές δινόταν χωρίς φειδώ και χωρίς µέτρο, µε σοβαρές συνέπειες στην οµαλή λειτουργία του ανταγωνισµού, καθώς έδωσε τη δυνατότητα στα «αµαρτωλά» σχήµατα να συνεχίσουν να υπάρχουν σε βάρος των υγιών και νοικοκυρεµένων επιχειρήσεων, υπονοµεύοντας τελικά τη βιώσιµη ανάπτυξη της ελληνικής οικονοµίας. Οικονοµικοί αναλυτές σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις υπογραµµίζουν πως η κρίση ήταν µια πρώτης τάξεως ευκαιρία να καθαρίσει η «ήρα από το σιτάρι» και να φανεί καθαρά ποιοι πραγµατικά µπορούσαν να σταθούν αυτόνοµα στην αγορά, χωρίς τις «πλάτες των τραπεζών». Να επέλθει η «κάθαρση» και να µηδενίσει πάλι το «κοντέρ». Κάποιες περιπτώσεις έχουν ήδη «σκάσει», και µάλιστα µε αρκετό «κρότο», ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξουν και άλλες στα επόµενα χρόνια.

Βέβαια, αυτή η διαδικασία δεν είναι αναίµακτη. Αντιθέτως, αφορά άµεσα χιλιάδες εργαζόµενους, οι οποίοι είχαν επενδύσει και στηρίξει το εργασιακό τους µέλλον σε αυτές τις επιχειρήσεις. Χιλιάδες υπάλληλοι βρέθηκαν τα προηγούµενα χρόνια στον δρόµο και αναζήτησαν µέσα σε δύσκολες συνθήκες νέα εργασιακή στέγη, άλλοι µε περισσότερη και άλλοι µε λιγότερη επιτυχία.

Παρ’ όλα αυτά, όπως παρατηρούν έµπειροι παράγοντες της αγοράς, είναι µια απαραίτητη διαδικασία για να αναγεννηθεί η αγορά και να ξαναρχίσει να λειτουργεί πάνω σε περισσότερο διαφανείς βάσεις. Είναι η στιγµή, λένε, να οικοδοµήσει η Ελλάδα ένα αναπτυξιακό µοντέλο που θα ευνοεί την υγιή επιχειρηµατικότητα και θα κόψει οριστικά και διά παντός τις γέφυρες µε τις πρακτικές του παρελθόντος που «γέννησαν» την κρίση.

Που θα δηµιουργεί βιώσιµες και καλά αµειβόµενες θέσεις εργασίας. Που θα αγκαλιάζει την καινοτοµία και τις έξυπνες ιδέες. Που δεν θα αποκλείει κανέναν, αλλά θα δίνει ευκαιρίες σε όλους.

κρίση