Απόψεις|07.05.2019 14:41

Πείσµα και πολιτική

Ευάγγελος Χεκίμογλου

Θα το έχετε ξανακούσει να λέγεται στη Βόρεια Ελλάδα. Στη Μακεδονία. Από ανθρώπους απλούς και από ανθρώπους µορφωµένους. «Ας τη λένε όπως θέλουν. ∆εν µε νοιάζει. Εγώ δεν θα την πω ποτέ έτσι». Και εννοούν τη Βόρεια Μακεδονία. Η συγκεκριµένη δικηγόρος και πανεπιστηµιακός δάσκαλος δεν λέει «δεν µε νοιάζει». Αλλά οµολογεί ότι «δεν θα την πει έτσι». Στην ιδιωτική ζωή της, εννοείται. Διότι στη δηµόσια θα το κάνει αναγκαστικά. Και τούτο διότι η συγκεκριµένη κυρία δεν είναι µια συνήθης περίπτωση. ∆εν είναι µία δικηγόρος της Θεσσαλονίκης σαν τις άλλες δικηγόρους, ή µια καθηγήτρια του ΑΠΘ σαν τις άλλες καθηγήτριες.

Είναι η κυρία Σιλιάνοφσκα, υποψήφια πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, που θα την αποκαλεί «έτσι» το πρωί (επισήµως) και αλλιώς το βράδυ, στο οικογενειακό τραπέζι (ανεπισήµως). Η δρ. Σιλιάνοφσκα έχει ουκ ολίγους οµοϊδεάτες στην Ελλάδα. Που µπορεί να είναι δικηγόροι και συνταγµατολόγοι, όπως και εκείνη, αλλά εξακολουθούν να λένε «Σκόπια» και να ξορκίζουν το «Βόρεια Μακεδονία». Ανήκουν στην ίδια οµάδα µαζί της. Και δεν εννοώ ότι είναι αµφότεροι Μακεδόνες, διότι δεν είναι. Αλλοι Μακεδόνες αυτοί (βόρειοι), άλλοι εµείς (σκέτοι). Εννοώ ότι αµφότεροι ανήκουν στην οµάδα των πεισµατάρηδων.

Οι πεισµατάρηδες έχουν κι αυτοί τη χάρη τους. Ενέπνευσαν πολλές κωµωδίες και σε ορισµένες περιπτώσεις αποδεικνύονται χρήσιµοι. Αρκεί να µην ασχολούνται µε την εξωτερική πολιτική. Αν υπάρχει ένας τοµέας που το πείσµα δεν έχει θέση, αυτό είναι οι διακρατικές σχέσεις. Και ο λόγος είναι ότι τα πράγµατα αλλάζουν. Τα ονόµατα µεταβάλλονται. Τα σύνορα τροποποιούνται. Τα έθνη εξελίσσονται. ∆εν έχει κανείς παρά να συγκρίνει γεωπολιτικούς χάρτες των δύο τελευταίων αιώνων και θα το διαπιστώσει αµέσως. Ούτε το παρόν που βιώνουµε θα µείνει αµετάλλακτο. Θα µου πείτε: Οι χάρτες άλλαξαν µε πολέµους. Ασφαλώς.

Ακριβώς αυτός είναι ο λόγος που οι πεισµατάρηδες δεν πρέπει να ασχολούνται µε την εξωτερική πολιτική. ∆ιότι το πείσµα προκαλεί πολέµους. Και οι πόλεµοι δεν αλλάζουν µόνο τους χάρτες. Φέρνουν νεκρούς, τραυµατίες, καταστροφές, χηρείες και ορφάνιες. Αυτά µε τη δρα Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, για να την προσαγορεύσουµε µε το πλήρες όνοµά της. ∆ηµόσια και ιδιωτικά.

Βόρεια Μακεδονία