Απόψεις|07.05.2019 14:44

Πολύ καλή για αληθινή η εκδοχή του Χατζηδάκη για την πρόταση μομφής

Γεράσιμος Λιβιτσάνος

Πάρα πολύ καλό µού φάνηκε όταν διάβασα τη δήλωση του Κωστή Χατζηδάκη (εδώ, στο «Εθνος»): «Η πρόταση µοµφής από την πλευρά της ΝΔ είναι περισσότερο µια πρόσκληση και στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για έναν άλλο πολιτικό πολιτισµό».

Ακούγεται εξαιρετικό και ελπιδοφόρο. Ιδίως όταν ξέρεις ότι τις επόµενες εβδοµάδες θα έχουµε µια άγρια και πολωµένη -και έτοιµη να βγει «εκτός ορίων»- προεκλογική περίοδο. Μια κατάσταση στην οποία κάθε έννοια ιδεολογικής αντιπαράθεσης -έστω και σκληρής- θα κινδυνέψει να χαθεί: Στη συνθηµατολογία, στην ανούσια τηλεατάκα, στην άκρατη σκανδαλολογία. Κυρίως όµως στην υποταγή της πολιτικής στην επικοινωνιακή σκοπιµότητα.

Μάλιστα, ο αντιπρόεδρος της Ν∆ έχει τα εχέγγυα να υπηρετήσει αυτό που υποστήριξε. Ισως και µε πολιτικό κόστος, σε γενικές γραµµές αποφεύγει την υπερέκθεση, τους εξυπνακισµούς και τις λεκτικές ακρότητες. Θα µπορούσε κανείς να πει ότι είναι το «αρνητικό» του έτερου αντιπροέδρου του κόµµατος. Οµως χθες ο Κωστής Χατζηδάκης µέσω του λογαριασµού του στο Τwitter σχολίασε τη δηµοσιοποίηση φωτογραφιών που θέλουν τον Αλέξη Τσίπρα σε ένα κότερο.

Μιλώντας για «ελίτ» και για κυβέρνηση που έγινε «καθεστώς». Βασίζοντας εκεί την πολιτική κριτική του. ∆εν γνωρίζω γιατί ένιωσε την ανάγκη να κάνει κάτι τέτοιο. Οµως είναι µάλλον αυτονόητο ότι η επιλογή δεν αντιπροσωπεύει κανέναν «άλλο πολιτισµό». Αντιθέτως, αναπαράγει ακριβώς αυτόν που δηλώνει πως αντιµάχεται ο αντιπρόεδρος της Νέας ∆ηµοκρατίας. Τι συµπέρασµα βγαίνει από αυτήν την αντίφαση; Μάλλον ότι καλές είναι οι συζητήσεις για την αλλαγή των πολιτικών ηθών και ίσως να υπάρχουν και εκείνοι που επιθυµούν να βασανίσουν το µυαλό τους για να αλλάξει κάτι, όχι όµως 19 µέρες πριν από τις εκλογές.

Στο συγκεκριµένο χρονικό σηµείο θα ακολουθηθεί η πεπατηµένη. Ακόµα και από αυτούς που διακηρύττουν πως είναι αναποτελεσµατική. ∆εν έχουµε περιθώρια για «πειραµατισµούς» και θα αξιοποιηθεί συνδυαστικά όποια µέθοδος µπορεί να φέρει µία ακόµη ψήφο. Αλλωστε και ο ξεκάθαρα προεκλογικός τρόπος µε τον οποίο ο αρχηγός της αξιωµατικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης κατέθεσε χθες στη Βουλή την πρόταση δυσπιστίας, που µετατράπηκε σε ψήφο εµπιστοσύνης, έδειξε πού πάει το πράγµα. Πόλωση µέχρι εξαντλήσεως κάθε λογής αποθεµάτων.

Κωστής ΧατζηδάκηςΠαύλος Πολάκηςπρόταση μομφής