Απόψεις|08.05.2019 14:14

Το Πρόγραµµα ως τρίτος δρόµος για την Ευρώπη

Έθνος Γνώμη

Η βάση της δηµοσιοποίησης ήταν πως υπάρχει ήδη ένα «µαξιλάρι», ένα απόθεµα που υπερβαίνει τα 30 δισεκατοµµύρια, απαραίτητο για την αξιοπιστία της χώρας και για τις πολλαπλές ανάγκες της, ενώ υπάρχει και ο ειδικός λογαριασµός 5,55 δισ. που θα παραµείνει για κάθε ενδεχόµενο... Επέµειναν πως τα µέτρα είναι µόνιµα και έτσι δεν τίθεται θέµα προεκλογικών εξαγγελιών. Αλλά είναι µια ευτυχής σύµπτωση που αναµένονται εκλογικά αποτελέσµατα. Για το 2019 µειώνεται ο ΦΠΑ εστίασης και τροφίµων στο 13%, 800 εκατοµµύρια θα δοθούν για έναν µόνιµο «13ο µισθό» στους συνταξιούχους κλιµακωτά, ενώ και ο ΦΠΑ για την ενέργεια θα µειωθεί από 13% στο 6%.

Για το 2020 δεν θα υπάρχει εισφορά αλληλεγγύης για ετήσιο εισόδηµα έως 20.000, θα ληφθούν επιβοηθητικά µέτρα για µεγάλες επενδύσεις και ο συντελεστής απόσβεσης επενδύσεων θα φτάνει στο 150% αντί του 100%. Για το 2021 υπάρχουν ελαφρύνσεις στα νησιά µε µικρό πληθυσµό και στην ορεινή χώρα, περαιτέρω µείωση του ΦΠΑ στο 11%, µεγάλη επιδότηση στις ασφαλιστικές εισφορές νέων εργαζοµένων αλλά και µείωση του ΕΝΦΙΑ σε συγκεκριµένες κατηγορίες.

Τέλος, ευνοϊκά µέτρα για τους συνεταιρισµούς και κατηγορίες αγροτών αλλά και έκπτωση τόκων των στεγαστικών δανείων. Εξηγήθηκε, επίσης, η έννοια της υπεραπόδοσης, ενώ αναγγέλθηκε εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο που σχεδιάζεται έως το 2029. Ακούστηκε πολλές φορές ο όρος «συµµαχίες», ενώ ο Τσίπρας επανέλαβε µετ’ επιτάσεως ότι οι εθνικές εκλογές θα γίνουν τον Οκτώβριο. Το ερώτηµα είναι αν έως τότε θα µείνουν τα µέτρα στη µνήµη του κόσµου ή άλλα έκτακτα γεγονότα τα «ξεπλύνουν»...

Αλέξης Τσίπραςπαροχές