Απόψεις|08.05.2019 14:23

Δύο µέτρα και δύο σταθµά

Αντώνης Γκιόκας

Δηµιουργήθηκαν πολλά νέα κόµµατα, ορισµένα εκ των οποίων κέρδισαν την εκπροσώπησή τους στο Κοινοβούλιο, ενώ άλλα διαλύθηκαν ή εξαϋλώθηκαν. Η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία και η εκλογική βύθιση του ΠΑΣΟΚ ήταν σίγουρα η πλέον εντυπωσιακή εξέλιξη. Με τη σειρά της η Νέα Δηµοκρατία -παρά τις αυξοµειώσεις των ποσοστών της παρέµεινε ο ένας εκ των δύο βασικών πυλώνων της αστικής δηµοκρατίας.

Ενώ ο κύκλος της ύφεσης δείχνει να κλείνει και η οικονοµία της χώρας µπαίνει σε τροχιά ανάπτυξης -έστω και «αναιµικής»- το πολιτικό σκηνικό δεν λέει να σταθεροποιηθεί. Κόµµατα συνεχίζουν να δηµιουργούνται ή να εξαϋλώνονται, ενώ οι µετακινήσεις πολιτικών προσώπων από το ένα κόµµα στο άλλο συνεχίζονται µε ταχύτατους ρυθµούς, γεγονός που πιστοποιεί ότι η ανασύνταξη του συστήµατος συνεχίζει να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Ενα όµως είναι το δεδοµένο σε αυτό το ανακάτεµα της τράπουλας. Οτι οι δύο βασικοί παίχτες ήταν και παραµένουν ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νέα Δηµοκρατία και πάνω τους θα στηριχτεί το νέο δίπολο που θα εναλλάσσεται στην εξουσία. Και ας εθελοτυφλούν ορισµένοι.

Από εκεί πηγάζει και η ανησυχία όσων µιλούν µε ύφος καρδιναλίου για δήθεν «αποστασίες», «συναλλαγές» και άλλες «αµαρτίες» εκείνων που εντάσσονται σε άλλα κόµµατα. Αυτό που δεν µας εξηγούν, είναι το από πού ακριβώς «αποστάτησαν». Μήπως από το οργανωµένο λαϊκό κίνηµα; Το ίδιο σύστηµα και την ίδια τάξη πραγµάτων που υπηρετούσαν και στα προηγούµενα κόµµατά τους συνεχίζουν να υπηρετούν. Εποµένως, ζήτηµα «αποστασίας» και άλλων «δαιµονίων» δεν υφίσταται. Αυτό που ενοχλεί στην πραγµατικότητα τους «κήρυκες» της πολιτικής «ηθικής» είναι η κατεύθυνση που παίρνουν οι «αποστάτες».

Τους ενοχλεί -περιέργως- µόνο όταν η κατεύθυνσή τους είναι η πλατεία του Κουµουνδούρου. Οταν είναι, για παράδειγµα, το Μοσχάτο ή η Χαριλάου Τρικούπη, δεν υπάρχει κανένα πρόβληµα. Ο Γρηγόρης Ψαριανός είναι ένας «έντιµος» άνθρωπος που βρήκε θαλπωρή στη στοργική αγκαλιά του Μητσοτάκη, ενώ ο Θεοχαρόπουλος είναι ένας πολιτικός «τουρίστας» που «εξαγοράστηκε» από τον Τσίπρα. ∆ύο µέτρα και δύο σταθµά. Ακόµα και στις διακοπές των πολιτικών αρχηγών. Γιατί τα κότερα από τα ελικόπτερα διαφέρουν. Ευτυχώς για αυτούς, οι ιδιοκτήτες τους όχι και τόσο...

Νέα ΔημοκρατίαΣΥΡΙΖΑ