Απόψεις|09.05.2019 14:40

Δώστε όπλα στα παιδιά

Νίκος Μάστορας

«Εδώ αυτοί γλεντάνε ακόµα και δεν έχουν καταλάβει τι έχει συµβεί. Επρεπε να τους πιάσουν όλους. Ολοι πυροβολούσαν. Στο χωριό το γνώριζαν. Εγινε το ίδιο όπως και µε τον Μάριο στο Μενίδι». Ο πατέρας της 8χρονης Αλεξίας, του νέου θύµατος της αδέσποτης σφαίρας, έχει κάθε λόγο να είναι αγανακτισµένος. Οπως και οι συγγενείς του παιδιού στο Μενίδι, του νεκρού κάµεραµαν στην Καλαµάτα, των εφήβων που ακρωτηριάστηκαν από βεγγαλικά και όλων των προηγούµενων θυµάτων του εθίµου.

Και µόνο η φράση «θύµατα εθίµου» αρκεί για να ανατριχιάσει κάθε λογικό άνθρωπο. Γιατί δεν έχει καµιά σηµασία αν οι καλαµατιανές σαΐτες είναι έθιµο που κρατάει από το 1821. Ας αφήσουµε για λίγο όµως την Ελλάδα και ας πάµε στις ΗΠΑ, όπου η κουλτούρα της οπλοφορίας και οπλοχρησίας είναι πολύ διαφορετική. Εκεί λοιπόν, πέρα από τις δεκάδες περιπτώσεις εισβολής ενόπλων σε σχολεία και δολοφονιών ακόµα και µικρών παιδιών, τον Μάρτιο του 2018 συνέβη το εξής: ένας καθηγητής ήθελε να δείξει στους µαθητές πώς αφοπλίζεται κάποιος, κατά τη διάρκεια του µαθήµατος «Eισαγωγή στην απονοµή της δικαιοσύνης», οπότε µε το όπλο του, που είχε φέρει στο σχολείο, στόχευσε προς το ταβάνι και κατά λάθος πυροβόλησε µία φορά, µε αποτέλεσµα να πέσουν κοµµάτια οροφής πάνω σε έναν µαθητή και να τον τραυµατίσουν.

Και ποια ήταν η απάντηση της διακυβέρνησης Τραµπ; Περισσότερα όπλα! Την Πρωτοµαγιά, το Κοινοβούλιο της πολιτείας της Φλόριντα ενέκρινε τη νοµοθεσία (εµπνεύσεως Τραµπ) που επιτρέπει στους καθηγητές να φέρουν όπλα µέσα στις σχολικές αίθουσες... ∆ηλαδή, επειδή έχουν σκοτωθεί δεκάδες αν όχι εκατοντάδες παιδιά και ενήλικοι κατά τη διάρκεια εισβολών ενόπλων (ενίοτε µαθητών...) σε σχολεία, οι καθηγητές στα σχολεία της Φλόριντα, αφού παρακολουθήσουν ειδικά σεµινάρια διάρκειας 144 ωρών προκειµένου να εκπαιδευτούν στη χρήση όπλων, θα µπορούν να φέρουν όπλα εντός του σχολείου σε εθελοντική βάση. Φανταστείτε σε ποιον κόσµο οδηγούµαστε. Φανταστείτε µαθητές και εκπαιδευτικούς να πυροβολούν ο ένας τον άλλον. Και να µην είναι από «έθιµο», για να επιστρέψουµε στα δικά µας.

Ολα τα εκρηκτικά και τα όπλα έχουν έναν µόνο λόγο που δηµιουργήθηκαν: να σκοτώνουν. Και δεν είναι σε κανενός το DNA γραµµένο ότι πρέπει να χρησιµοποιεί όπλα και πυροµαχικά σε καιρό ειρήνης για να γιορτάσει οτιδήποτε. Και βεβαίως, επειδή δεν βρισκόµαστε στις ΗΠΑ, είναι και εκτός νόµου. Αλλά εµείς εξοικειώνουµε τα παιδιά συστηµατικά µε το παράνοµο. Συνεπώς δεν χρειάζεται σκέψη: όλα αυτά τα έθιµα πρέπει να σταµατήσουν. ∆ιαφορετικά δεν θα έχουµε καµιά δικαιολογία όταν το επόµενο παιδί πέσει ξαφνικά στο χώµα. Αν δεν τα σταµατήσουµε, είναι σαν να αποδεχόµαστε περίπου το ίδιο µε αυτό που η παρανοϊκή διοίκηση του Τραµπ πιστεύει: τα όπλα αντιµετωπίζονται µε όπλα, άσχετα αν είναι καιρός ειρήνης. Αν το δεχτούµε αυτό, εµείς θα πρέπει να οπλίσουµε τα παιδιά.

8χρονηόπλαΘήβα