Απόψεις|10.05.2019 14:00

Κυνηγώντας τις αντιφάσεις

Newsroom

Κυρίως το γιατί πρέπει να συγκροτηθεί, ως ανάχωµα στον νεοφιλελευθερισµό σε Ελλάδα και Ευρώπη. Λιγότερα για το περιεχόµενό του. Για κάποιους όµως, όπως ο υποψήφιος ευρωβουλευτής Γιάννης Μουζάλας, δείχνει να είναι αντικείµενο πολιτικής διαπάλης. Και αυτό είναι ένα ενδιαφέρον στοιχείο. Ακριβώς γιατί δεν προσπερνά τις αντιφάσεις του εγχειρήµατος.

Ο Γιάννης Μουζάλας θεωρεί «πολύ πιο επικίνδυνη την παραδοσιακή ∆εξιά που έχει ενστερνιστεί τον λόγο και την πράξη της ακροδεξιάς» και ζητά να επανέλθει στην επικαιρότητα το σύνθηµα «ο λαός δεν ξεχνά τι σηµαίνει ∆εξιά». Οσο για την Ευρώπη, πιστεύει -σύµφωνα µε όσα λέει δηµόσια- ότι παίζεται «η ύπαρξη του κοινωνικού κράτους σε όλη την Ευρώπη ή µία ακόµη πιο βάρβαρη εφαρµογή νεοφιλελεύθερων µέτρων».

Ενστερνίζεται, δηλαδή, ολόκληρη την ατζέντα που επιβάλλει το άνοιγµα του ΣΥΡΙΖΑ σε ευρύτερες δυνάµεις της Κεντροαριστεράς. Με απλά λόγια, και στους κλασικούς ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ. Παρ’ όλα αυτά, όταν ο Παναγιώτης Κουρουµπλής συναντήθηκε µε τον Αµβρόσιο, δεν ήταν από αυτούς που «δεν το είδαν». Αντιθέτως, αποκάλεσε τη συνάντηση «προσβολή προς τον δηµοκρατικό κόσµο», βάλλοντας ευθέως κατά του συνυποψηφίου του.

Εν ολίγοις, φαίνεται να ανήκει στην κατηγορία εκείνη που πιστεύει ότι σε καιρούς που η Σοσιαλδηµοκρατία παλεύει για να απεγκλωβιστεί από αµαρτίες του παρελθόντος, αυτό δεν µπορεί να γίνει χωρίς σαφείς όρους. Αναζητώντας σήµερα µια θέση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο Γιάννης Μουζάλας δηλώνει γνώστης της ευρωπαϊκής πραγµατικότητας. Ταυτόχρονα, όµως, έχοντας διαχειριστεί και τις αντιφάσεις της. Οπως να εµπλέκεται κανείς µε τις κυρίαρχες πολιτικές κατευθύνσεις της ΕΕ.

Γιατί, φυσικά, η θητεία του ως υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής ήταν ακριβώς αυτό. Από τη µία η υλοποίηση συµφωνιώνσυµβιβασµών για την αντιµετώπιση του προσφυγικού ζητήµατος, για την οποία δέχθηκε έντονη κριτική. Από την άλλη, θεµελιακές αξίες που τον οδηγούσαν σε διαπιστώσεις όπως το ότι η κατάσταση στη Μόρια βρίσκεται στα όρια της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωµάτων.

Πράγµα δύσκολο να το πεις όταν είσαι ο αρµόδιος υπουργός. Πάντως, αν και δεν βρίσκεται αυτήν την περίοδο στην επικαιρότητα, το προσφυγικό ζήτηµα κάθε άλλο παρά έχει επιλυθεί. Τουναντίον, θα συνεχίσει όχι απλώς να υπάρχει αλλά και να αποτελεί µόνιµο κριτήριο για το τι είναι πραγµατικά αυτή η περίφηµη «Ε νωµένη Ευρώπη».

ΣΥΡΙΖΑΓιάννης Μουζάλας