Απόψεις|12.05.2019 14:32

Τουρκία: Ο ανήσυχος γείτονας

Πάνος Θεοδωρίδης

Οι εκλογές στην Κωνσταντινούπολη ακυρώθηκαν, ο Ιούνιος θα σηµαδέψει την τελική έκβαση, αλλά το τεστ αντοχής της οθωµανικής αναβίωσης κρίνεται στην ΑΟΖ της Κύπρου. Η Ευρώπη, θεωρητικά, προφορικά και διαδικαστικά, βρίσκεται µε την Κύπρο, αλλά δεν βλέπω για την ώρα πάρεξ εκκλήσεις για αυτοσυγκράτηση. Μελετώντας κατά το δυνατόν τη θεωρητική, ιδεολογική και πολιτική πλατφόρµα Ερντογάν, δεν τίθεται απλώς σε δοκιµασία τήρησης συνθηκών ∆ικαίου θαλασσών και Λωζάνης, αλλά πλάθεται υποµονετικά µια λίστα αιτηµάτων που, αν ευτυχήσει, έστω και εν µέρει, η Ανατολική Μεσόγειος και ίσως το Αιγαίο θα ζήσουν πρωτοφανή πίεση.

Επισημαίνω πως, όσον αφορά τις διεθνείς συνθήκες που µπαίνουν σε πρόταση αναθεώρησης, δεν περιορίζονται σε µεγαλοστοµίες, αλλά επεκτείνονται και σε θέµατα κληρονοµίας, όπως για παράδειγµα στη Ρόδο. Φυσικά, κέντρο της απαίτησης είναι το Καστελόριζο και κατά πόσον διαθέτει ΑΟΖ, και εδώ θυµόµαστε την παλιά διαµάχη για τις υφαλοκρηπίδες των ελληνικών νησιών στο Αιγαίο, που παραµένουν για τους Τούρκους σε εκκρεµότητα. Για την ώρα, υπάρχουν στον ορίζοντα και άλλες απειλές εκ µέρους τους, αλλά συµφωνία ή διαζύγιο πουθενά δεν ανιχνεύεται, µήτε κατά διάνοιαν. Ο στολίσκος που συνοδεύει την πρόθεση για γεωτρήσεις σε ξένα οικόπεδα, δεν παίζει µεγάλο ρόλο, µήτε είναι αρκετός για να τη στηρίξει. Μια εταιρεία δηλώνει πως θα συνεχίσει το πρόγραµµά της, µη λογαριάζοντας τις απειλές, ενώ ένα αµερικανικό αεροπλανοφόρο µπαίνει στη Μεσόγειο µε πρόφαση το ιρανικό ζήτηµα.

Αυτός ο σκοτεινός ορίζοντας, αν η αντίδραση των συµµάχων µας δεν είναι προσχηµατική, ίσως παγιώσει ένα γενικότερο κλίµα ανασφάλειας και νευρικότητας σε αυτές τις θάλασσες που βρέχουν τρεις ηπείρους. Αν σκεφτούν, για παράδειγµα, πως απαιτείται κάποιος χρόνος αναµονής αντιδράσεων, η περιοχή θα γίνει ακόµη πιο νευρική και ο ορίζοντας θα σκοτεινιάσει. Από την άλλη, αν η ένταση επικρατήσει, είναι πολύ αµφίβολο εάν υπάρξει το πολυαναµενόµενο «θερµό επεισόδιο», που θα επιφέρει κάποια στιγµή µια εκεχειρία η οποία θα παραµείνει παγωµένη για µία ακόµη γενιά. Επαναλαµβάνω πως αυτή η παρτίδα δεν άρχισε καν. Ακόµη βγαίνουν τα πιόνια από το κουτί.

ΤουρκίαΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάν