Απόψεις|12.05.2019 14:37

Από τα χείλη του Τσίπρα...

Βούλα Κεχαγιά

Ενας περίεργος εκνευρισµός διακατέχει το τελευταίο διάστηµα τη Νέα ∆ηµοκρατία. Στον δρόµο προς τις κάλπες, θα ανέµενε κανείς από το κόµµα της αξιωµατικής αντιπολίτευσης -που εµφανίζεται βέβαιο για τη νίκη του, κραδαίνοντας µάλιστα τα ευρήµατα των δηµοσκοπήσεων ως τρόπαια- να εµφανίζεται πιο χαλαρό και ελάχιστα αγχωµένο. Αντί να περιµένει όµως την επικράτησή της να ωριµάσει σαν το ουίσκι στο Τενεσί, µε την ίδια να πετάει φελλούς για χαλάρωση, η Πειραιώς δείχνει πως αναβιώνει ένα «House of cards» στην Ουάσιγκτον. Η διαπίστωση δεν προκύπτει µόνο από την αδικαιολόγητα πολωτική οµιλία του προέδρου της Ν∆ το βράδυ της προηγούµενης Τετάρτης στη Βουλή. Τα συµπεράσµατα προκύπτουν αβίαστα και από τις δηµόσιες τοποθετήσεις κορυφαίων στελεχών της Ν∆, που δείχνουν πως κρέµονται από τα χείλη του Τσίπρα.

Για παράδειγµα, κατά την παρέµβαση της Ντόρας Μπακογιάννη στη Βουλή, στη συζήτηση για την παροχή ψήφου εµπιστοσύνης, η πρώην υπουργός πριν εγκαταλείψει το βήµα ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για το «µεγάλο δώρο» που έκανε στο κόµµα της. Για την ακρίβεια, επικαλέστηκε τη δήλωση Τσίπρα πως για τον ΣΥΡΙΖΑ η µάχη των ευρωεκλογών συνιστά µιας µορφής ψήφο εµπιστοσύνης προς την κυβέρνησή του. Το σκεπτικό της κυρίας Μπακογιάννη συµπυκνώθηκε στο συµπέρασµα πως µετά την 26η Μαΐου «εδώ είµαστε και θα τα πούµε». Αντιστοίχως, ο συντονιστής της «γαλάζιας» στρατηγικής και επικοινωνίας της Ν∆ Τάκης Θεοδωρικάκος σχολίασε πως σε περίπτωση καθαρής ήττας του Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ θα τεκµαίρεται η ανάγνωση ότι έχει απολέσει την εµπιστοσύνη των πολιτών και τη δεδηλωµένη.

Μάλιστα. Είναι απορίας άξιον γιατί η Ν∆ αποκάλυψε τη στρατηγική της για τη νύχτα των εκλογών. Η αξιωµατική αντιπολίτευση ξεκάθαρα δηλώνει ότι, εάν χάσει ο ΣΥΡΙΖΑ, θα πατήσει στη δήλωση Τσίπρα και θα ζητήσει την άµεση προκήρυξη εθνικών εκλογών. Γιατί όµως το έχει ανάγκη αυτό η Ν∆; Εφόσον εξασφαλίσει µία καθαρή νίκη ο κ. Μητσοτάκης, θα πει το «φύγετε» χωρίς ενδοιασµό. Εδώ το λέει από τον Ιανουάριο του 2016 και χωρίς να έχουν µεσολαβήσει εκλογές…

Από την άλλη, ο Τσίπρας είναι σαφές ότι προέβη σε αυτήν τη δήλωση για να πολιτικοποιήσει τη µάχη των ευρωεκλογών και να ενεργοποιήσει το κοινό του – και όχι γιατί αφελώς τού ξέφυγε. Το βέβαιο είναι πως οι όποιες αποφάσεις πάρει ο πρωθυπουργός µετά τις ευρωεκλογές (έχοντας ανανεώσει την εµπιστοσύνη της Βουλής) θα είναι δικές του και όχι γιατί του το υπέδειξε η Ν∆.

Νέα ΔημοκρατίαΑλέξης Τσίπρας