Απόψεις|13.05.2019 13:55

Νέο µέτωπο ΗΠΑ - Τουρκίας;

Γιώργος Καπόπουλος

Θα χαρακτηρίσουν οι ΗΠΑ τροµοκρατική οργάνωση τη Μουσουλµανική Αδελφότητα σε όλες τις ποικιλώνυµες παραλλαγές της στις χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής;

Αν υπάρξει συνέχεια στη δήλωση Τραµπ ότι µελετά το παραπάνω ενδεχόµενο, τότε θα ανοίξει ένα νέο µέτωπο στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας, µε την Ουάσιγκτον επί της ουσίας να καλεί την Αγκυρα να πάψει να αναζητά επιρροή στις περισσότερες χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής.

Τα πιο γνωστά παραδείγµατα της σύµπλευσης του Ερντογάν µε τη Μουσουλµανική Αδελφότητα είναι η στήριξή του στην Αίγυπτο και µετά την ανατροπή του Μόρσι, αλλά και στη Γάζα, καθώς η Χαµάς είναι οµογάλακτη οργάνωση. Μια πιο προσεκτική µατιά στις εξελίξεις από το 2011 και µετά δείχνει ότι η Αγκυρα στήριξε οργανώσεις µε παρόµοιο πολιτικό και θρησκευτικό στίγµα στη Συρία, στη Λιβύη, στο Ιράκ και στην Τυνησία αλλά και στο Σουδάν το καθεστώς τού πρόσφατα ανατραπέντος Μπασίρ.

Αν σήµερα ο Τραµπ, πιεζόµενος κυρίως από την Αίγυπτο, αλλά και τη Σαουδική Αραβία και το Ισραήλ, ετοιµάζεται να χαρακτηρίσει τη Μουσουλµανική Αδελφότητα και τις παραφυάδες της τροµοκρατική οργάνωση, πριν από δέκα χρόνια οι ΗΠΑ του νεοεκλεγέντος λίγους µήνες πριν Οµπάµα κινούνταν προς τη διαµετρικά αντίθετη κατεύθυνση.

Την άνοιξη του 2009 ο Οµπάµα, σε δύο βαρυσήµαντους λόγους του, τον πρώτο στην Κωνσταντινούπολη και τον δεύτερο στο Κάιρο, έστειλε µήνυµα ανοίγµατος προς το µετριοπαθές Πολιτικό Ισλάµ, αναδεικνύοντας εµµέσως πλην σαφώς τον Ερντογάν και το κυβερνών κόµµα ΑΚΡ ως παράδειγµα µετεξέλιξης για κινήµατα σαν τη Μουσουλµανική Αδελφότητα.

Οι εξελίξεις στην Αίγυπτο αλλά κυρίως η αιµατηρή εµφύλια σύγκρουση στη Συρία κατέδειξαν γρήγορα ότι η Μουσουλµανική Αδελφότητα και οι παραφυάδες της δεν µπορούσαν και δεν ήθελαν να χαράξουν σαφή διαχωριστική γραµµή από ακραίους φανατικούς ισλαµικούς πυρήνες. Τα παραπάνω περιπλέκουν, αν δεν βραχυκυκλώνουν, τη δύσκολη προσπάθεια εξοµάλυνσης των σχέσεων ΗΠΑ - Τουρκίας µε επίκεντρο το Κουρδικό στη Βορειοανατολική Συρία.

ΑιγαίοΑνατολική Μεσόγειοςκυπριακή ΑΟΖ