Απόψεις|13.05.2019 14:03

Στο μπαρ το ναυάγιο ο Τσακαλώτος με τον Βενιζέλο

Ευάγγελος Χεκίμογλου

Η πρόσφατη κοινοβουλευτική «συζήτηση» είχε πολλά ευτράπελα που προβλήθηκαν στη δηµοσιότητα ως σοβαρά, είχε όµως και ένα σοβαρό το οποίο προβλήθηκε ως ευτράπελο: ότι ο κύριος Τσακαλώτος κάλεσε τον κύριο Βενιζέλο για να πιούνε µαζί ένα ποτό. Υπήρξε, βέβαια, προβληµατισµός αν θα το κερνούσε ο πρώτος ή αν θα πλήρωνε ο καθένας το δικό του. Αλλά, στην τελική ανάλυση, σηµασία δεν θα είχε ποιος θα πλήρωνε το ποτό, αλλά το ότι θα κάθονταν στο ίδιο τραπέζι. Γιατί η πρόσκληση αυτή έχει σηµασία; Κατ’ αρχάς, αποδεικνύεται ότι ο κύριος Τσακαλώτος εφαρµόζει οινοπνευµατώδη µέθοδο για τη διεύρυνση των «53».

Στην κυρία Γιόχανσον έχει προτείνει κοκτέιλ, ενώ στον κύριο Βορίδη είπε: «Αν σου δώσω τρία ποτήρια ουίσκι, απαρνιέσαι τον νεοφιλελευθερισµό;». Καταλαβαίνετε ότι, αν οι «53» γίνουν «55», µε Γιόχανσον, Βορίδη και µερικά ποτά, η µορφή του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα είναι η ίδια. Ο δεύτερος λόγος για τον οποίο η πρόσκληση για ουίσκι έχει σηµασία είναι ότι µπορεί να επιφέρει πολιτικές αναταράξεις. Μέχρι τώρα οι δύο προφέσορες δεν έχουν ανταλλάξει δηµοσίως λεκτικές αβρότητες. Ο Ευκλείδης κατηγόρησε τον Ευάγγελο ότι «δεν µπορεί να παίξει ούτε σε παιδική χαρά» και ο Ευάγγελος κατηγόρησε τον Ευκλείδη ότι «ο Σαµαράς µπροστά σε εσάς είναι της Βουλής των Λόρδων».

Ο Ευκλείδης είπε για τον Ευάγγελο «µόνο ο Βαγγέλης Βενιζέλος και ο Πάπας διεκδικούν το αλάθητο, αν και, απ’ ό,τι διαβάζω, ο δεύτερος το ξανασκέφτεται», ενώ ο Ευάγγελος είπε για τον Ευκλείδη «αν θέλει να ζητήσει άφεση να απευθυνθεί στον Πάπα, µε εµένα θα δυσκολευθεί. Θα χρειαστεί ειλικρινή εξοµολόγηση και επιτίµια».

Ωστόσο, προ διετίας ο Ευάγγελος άφησε να του ξεφύγει ότι θεωρεί τον Ευκλείδη «βενιζελικότερο του Βενιζέλου», φράση που τοποθετεί τη σύγκρουση µεταξύ ευκλείδειας και ευαγγελικής προσωπικότητας, στο πλαίσιο του ερωτήµατος «ποιος είναι πιο αυθεντικός Ευάγγελος; Ο Ευάγγελος ή ο Ευκλείδης;».

Και ο µεν Ευάγγελος πιστεύει ότι είναι ο Ευκλείδης, αρκεί να εξοµολογηθεί και να νηστέψει. Ο δε Ευκλείδης θέλει να πάνε µαζί σε µπαρ για να κοινωνήσει µε ουίσκι και νερό.

Αν καταφέρουν να ανέβουν σε διπλανά σκαµνιά (σκηνή που θα ήθελα να δω), φοβάµαι ότι θα έχουµε πολιτικές εξελίξεις.

Ευκλείδης ΤσακαλώτοςΕυάγγελος Βενιζέλος