Απόψεις|13.05.2019 14:28

Όταν είσαι υπουργός Εργασίας και ακούς τη δήλωση του Μητσοτάκη

Γεράσιμος Λιβιτσάνος

Οταν είσαι η υπουργός Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ και δύο Κυριακές πριν από τις εκλογές ο αρχηγός της Νέας ∆ηµοκρατίας ζητά θεσµοθέτηση της επταήµερης εργασίας, προφανώς είναι η τυχερή σου µέρα. Οµως η Εφη Αχτσιόγλου άργησε. Τρία ολόκληρα λεπτά.

Να εξηγηθώ: Οπως καταλαβαίνετε, η δήλωση περί επταήµερου έκανε όλα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να τρέξουν στα social media ώστε να προλάβουν να κάνουν τη σχετική ανάρτηση. Αν κρίνω από τις ώρες όµως των αναρτήσεων στο Twitter, o κυβερνητικός εκπρόσωπος, ∆ηµήτρης Τζανακόπουλος, πρόλαβε την Εφη Αχτσιόγλου. Η ανάρτησή του έγινε στις 3.23 µ.µ. πρώτα λεπτά, ενώ η ανάρτηση της αρµόδιας υπουργού Εργασίας στις 3.26 µ.µ.

Παρατηρήθηκε στο ∆ιαδίκτυο µια καθ’ όλα αξιοπερίεργη έλλειψη προσοχής ή δηµοσιογραφικού κριτηρίου από πολλούς ιστότοπους. Να το πούµε αυτό. ∆εν ιεράρχησαν είτε ως σηµαντική είτε έστω ως αξιοπρόσεκτη τη δήλωση Μητσοτάκη. Παρ’ όλα αυτά έκανε τεράστια αίσθηση και είναι λογικό. Η θεσµοθέτηση του επταηµέρου, έστω και µε επιχειρησιακή σύµβαση, από όποια πολιτική οπτική και αν το δει κανείς, έχει τεράστια σηµασία. Είτε κανείς είναι ακραίος νεοφιλελεύθερος (ή στέλεχος του ∆ΝΤ) και το πανηγυρίσει ως «αποφασιστική τοµή». Είτε αριστερός και το καταγγείλει ως µεσαιωνικό µέτρο νοµιµοποίησης της εργασιακής ζούγκλας.

Οχι ότι σήµερα δεν υπάρχουν εργαζόµενοι που δουλεύουν επτά µέρες: Οι εµποροϋπάλληλοι δουλεύουν πολλές Κυριακές, οι ξενοδοχοϋπάλληλοι και παρεµφερείς κλάδοι, µε το πρόσχηµα περί «τουριστικών περιοχών», καθώς και µια σειρά άλλα επαγγέλµατα. Μόνο γι’ αυτό καταλαβαίνει κανείς τι θα σηµάνει συνολική νοµιµοποίηση: Αµεση γενίκευση του µέτρου. Με ποδοσφαιρικούς όρους η πρωτοβουλία αυτή του Κυριάκου Μητσοτάκη να θέσει θέµα επταήµερης εργασίας σε διακαναλική συνέντευξη έφερε την Εφη Αχτσιόγλου «µε την µπάλα µπροστά σε κενό τέρµα».

Οπως ήταν λογικό, λοιπόν, «το έβαλε». Συνδέοντας το θέµα µε όσα είχε πει ο αρχηγός της Ν∆ για το οκτάωρο. Αυτό όµως που πρέπει να προβληµατίσει την υπουργό Εργασίας είναι το γιατί ο αρχηγός της Ν∆ ένιωσε «άνετα» να κάνει µια τέτοια δήλωση. Αν σχετίζεται µε την κρίση του, τότε αποτελεί πρόβληµα της Νέας ∆ηµοκρατίας. Αν όµως έχει να κάνει µε τα «µηνύµατα» που παίρνει ο Κ. Μητσοτάκης από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόµµα, για το τι εξελίξεις κυοφορούνται στην Ευρωπαϊκή Ενωση για τα εργασιακά; Τότε µάλλον το πρόβληµα είναι πολύ µεγαλύτερο.

Έφη Αχτσιόγλουεπταήμερη εργασίαΚυριάκος Μητσοτάκης